Hubnutí obézních a štíhlých, v čem se liší?

Někdy se uvádí, že obézní lidé shazují kila lépe než ti, kteří už jsou štíhlí, ale cítí, že by se ještě posledních pár kil navíc měli zbavit. Jinde se zase dočtete, že pro obézní je hubnutí mnohem obtížnější.

Je tedy složité dojít k nějakému jednoznačnému závěru, nicméně pravdou je, že pro lidi s nadváhou je složitější najít motivaci, protože mají zcela jiný pohled na dietu a cvičení než ti hubení.

Jak obézní lidé vnímají jídlo?

Rozdíl je v tom, jaký postoj mají obézní lidé k jídlu samotnému. Když se mají rozhodnout, co budou jíst, hraje v jejich rozhodování hlavní roli chuť.

Málokdy studují výživové údaje a jejich vztah k jídlu bývá spíše impulzivní a emocionální.

Někteří z nich jsou navíc přesvědčeni, že zdravé potraviny jsou dražší. Když přijde řeč na hubnutí, dokáží si představit, že by jedli po menších porcích, jenže nejsou příliš ochotni cvičit.

Další rozdíly v přístupu ke stravování

Studie amerického Hudson institutu rozdělila 2000 respondentů do čtyř skupin: se zdravou hmotností (BMI 18,5 – 24,9), mírnou nadváhou (BMI 25 – 27), vyšší nadváhou (BMI 27,1 – 29,9) a obézní (BMI 30 a více).

Zatímco 44 % lidí z prvních skupin uvedlo, že při nákupu potravin je nejvíc zajímá zdraví a nutriční hodnoty, počet těch, kteří zaujímali tento postoj, klesalo s přibývajícími kily.

Pouze 1/3 obézních účastníků uvedla, že tyto důvody jsou pro ně při nákupu rozhodující.

Skoro 2/3 (62 %) obézních přiznalo, že vědí, že by měli jíst zdravěji, avšak výživové údaje potravin většinou ignorují a dávají přednost nezdravým pokrmům.

Nepatří také mezi ty, kdo se vyhýbají sladidlům nebo vyhledávají ta přírodní a nízkokalorická. 60 % z nich však zmínilo, že preferují menší porce.

Zajímavostí je, že respondenti s vyšší nadváhou až obezitou uvedli, že zdravá jídla nekupují kvůli ceně a lidé z prvních skupin byli bohatší a vzdělanější.

Další odlišnost byla v přístupu k pohybu: až ¼ obézních nikdy necvičila.

Nejen obézní lidé mají problém zhubnout

Lidé s vyšší nadváhou až obezitou, kteří nikdy pravidelně necvičili, hůře nachází motivaci a může je rychleji odradit počáteční neúspěch. Ale i mnozí z nich hlavně ze začátku hubnou rychle.

Někdy stačí jen drobné změny v režimu, upravení jídelníčku a přidání fyzických aktivit (např. přestat pít sladké nápoje, což sníží denní kalorický příjem až o stovky kalorií či začít jíst pravidelně a nepodléhat záchvatům přejídání).

Problémy však mohou mít lidé s normální zdravou vahou. Ti při cvičení potřebují více zabrat, aby se dostali do vhodné tepové frekvence, zatímco obézním může stačit jen obyčejná procházka.

Mimo to už pro ně většinou neexistuje více možností, jak ještě změnit svůj režim, musí se obrnit větší trpělivostí a rozhodně by se neměli srovnávat s těmi, kdo potřebují shodit mnohem více kil.

Cesta k vysněné váze?

Pro obě skupiny platí, že by se měly vyhnout experimentům a drastickým dietám, a zvláště obézní lidé by měli hubnout pod dohledem lékaře nebo jiného odborníka.

Nesrovnávejte se s hubenými modelkami a herečkami. V showbusinessu jsou měřítka úplně posunutá a uvědomte si, že ani tyto celebrity nejsou ve skutečnosti dokonalé a hodně dělají profesionálně upravené fotky.

Pokud jste se dostali do fáze, že už se váha nehýbe, je dost možné, že jste dosáhli své optimální hmotnosti, i kdybyste si ji představovali ještě nižší.

Tělo samo nejlépe ví, co je pro něj nejlepší. Místo dalších pokusů se teď soustřeďte raději na tvarování a zpevnění své postavy a křivek, třeba pomocí cviků s vlastní vahou.