Klíčení luštěnin: Proč s ním začít a jakým chybám se vyhnout

Nejsou luštěniny jako luštěniny. V čem se jednotlivé druhy liší? Především v podmínkách pěstování, způsobu a době sklizně. Některé naklíčíte, jiné klíčit nezkoušejte. Nutriční složení luštěnin Z luštěnin získáte významné množství kvalitních bílkovin. Avšak navzdory jejich vysokému obsahu z nich nepřijmete kompletní spektrum aminokyselin. Příjmu všech aminokyselin docílíte, budete-li konzumovat luštěniny v kombinaci s celozrnnými obilovinami, … Číst dál

Vyladěný letní jídelníček: Jak na něj?

Léto nabízí nekonečně mnoho možností, jak si osvojit zdravý životní styl. Pomoci vám může nutričně vyvážená a odlehčená strava plná čerstvého ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vody (rajčata, okurka, meloun aj.). Pocitu svěžesti dosáhnete také zvýšenou spotřebou tekutin s převahou čisté vody. Klidné zažívání podpoříte pohybem na čerstvém vzduchu a odpočinkem v přírodě. Kdy … Číst dál

Zdravé recepty s kysaným zelím

Pěstujete zelí? Jestlipak víte, jaký poklad na zahrádce máte? V kysané podobě obsahuje řadu vitaminů (betakaroten, vitamin B, C, E, K), minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, železo, zinek, hořčík), stopové prvky včetně síry, vlákninu i kyselinu mléčnou. Dochází vám nápady, jak s kysaným zelím naložit? Vyzkoušejte naše zdravé, lahodné a na přípravu jednoduché recepty. Žitný sendvič s kysaným zelím … Číst dál

Úklid špajzky: První krok za vysněnou postavou

Proč uklidit špajzku? Proč se vrhnout do úklidu špajzky? Nemoci dnešní doby včetně nadváhy a obezity má na svědomí hned několik faktorů. Mezi nejdůležitější z nich patří špatná skladba jídelníčku. Nezdravý jídelníček obsahuje průmyslově zpracované potraviny se značným množstvím rafinovaného cukru, škrobu, nasycených tuků a přemírou soli. A přesně tyto potraviny špajzky často obsahují. Máte je i … Číst dál

Jarní recepty plné zeleniny

Na složení jídelníčku záleží. S odlehčenou, avšak nutričně vyváženou stravou prožijete jaro naplno, bez pocitu únavy a ztráty energie. Nezaměňujte odlehčenou stravu s půstem nebo dietami. Odlehčení jídelníčku spočívá ve výběru potravin, jejich úpravě a konzumovaném množství. Inspiraci hledejte v přírodě. Využijte sezónní potraviny k přípravě lehkých a snadno stravitelných jídel. Vsaďte na čerstvou zeleninu, jakou je pažitka, medvědí česnek, kopřiva, … Číst dál

Preventivní výživa: Faktory, které přispívají ke zlepšení zdraví

Lidský organismus potřebuje ke správnému fungování kromě základních živin (sacharidy, bílkoviny, tuky), vitaminů a minerálních látek také řadu dalších zdraví prospěšných látek. Pojďme se podívat na ty nejdůležitější z nich. Antioxidanty Antioxidanty představují protiváhu volným radikálům – reaktivním formám kyslíku a dusíku které v nadbytečném množství poškozují lidské buňky. V horším případě je zcela ničí. … Číst dál

Glykemický index potravin a jeho role při hubnutí

Co je to glykemický index potravin Slyšíte o něm dnes a denně, ale nevíte, co si pod ním představit? Glykemický index udává, do jaké míry je potravina s obsahem sacharidů schopna zvýšit hladinu cukru v krvi (glykémii). Vysoká hladina cukru v krvi Vyšší hladina cukru v krvi nutí slinivku břišní vyplavovat hormon zvaný inzulin. Čím více hladina cukru … Číst dál

Kakao vs karob a jejich zařazení do zdravého jídelníčku

Není kakao jako kakao Kakao je nedílnou součástí pečení. Věděli jste však, že i mezi kakaovými prášky existuje rozdíl? Ten spočívá především ve způsobu zpracování kakaových bobů. U kakaa rozlišujeme 2 druhy – pražené a nepražené. Pražené kakao Pražené kakao vzniká pražením kakaových bobů, v jehož důsledku dochází ke zničení některých živých enzymů. Navzdory pražení jsou … Číst dál

Nafouklé břicho: Co vypovídá o vašem jídelníčku?

Pocit nafouknutého břicha pociťujeme čas od času každá z nás. Kromě menstruačního cyklu za něj může genetická predispozice, složení střevního mikrobiomu, intolerance na některé potraviny, psychika, ale také složení stravy. Plynatost: Přirozená součást trávení nebo zdravotní problém? Střevní plyny představují přirozenou součást trávení. Většina jich vzniká činností střevních bakterií, menší podíl je připisován polknutému vzduchu nebo … Číst dál

Zdraví prospěšné návyky, které vám pomohou zhubnout

Zkoušeli jste nejrůznější diety, půsty i redukční tréninkové programy zaručující nižší číslo na váze? Že vám nic nepomohlo? Řešení hledejte ve výměně původních, nezdravých návyků za nové, vedoucí k viditelným a dlouhodobým změnám. Zdravé návyky po ránu Ne nadarmo se říká, že ráno dělá den. Vstávejte proto pozitivně naladěni, s vědomím, že pro sebe a pro dosažení … Číst dál