3 dietní recepty s dýní Hokkaido

Dnes jsme pro vás vybrali 3 dietní recepty, díky nimž si dýni můžete vychutnat s celou rodinou i vy.

Dýňová polévka

Ingredience:

  • 1 dýně Hokkaido
  • 1 cibule
  • 4 mrkve
  • mletý koriandr
  • bazalka
  • česnek
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • chilli
  • 4 lžíce kokosu nebo kokosového mléka

Postup:

  1. Cibulku osmahněte dozlatova na trošce řepkového oleje.
  2. Mezitím si nakrájejte dýni i mrkev na malé kostičky. Dýni omyjte, loupat ji nemusíte.
  3. Poté přidejte do kastrolu krátce osmahnout i dýni a mrkev, nakonec je zalijte vodou a přidejte kokos.
  4. Polévku přiveďte k varu a nechejte ji jemně probublávat, dokud není dýně a mrkev úplně měkká (cca 15-20 minut).
  5. Jakmile je zelenina dostatečně měkká, vezměte si tyčový mixér a rozmixujte ji dohladka. Dle potřeby přidejte vodu, aby měla polévka jemně krémovou konzistenci.
  6. Poté dokořeňte solí, pepřem, chilli, koriandrem, česnekem a muškátovým oříškem.

TIP: Polévku můžete podávat s dýňovými semínky, pokapanou kvalitním olejem či rozpuštěným kozím sýrem!

Pečená dýně s batáty a kozím sýrem

Ingredience:

  • 1 dýně Hokkaido
  • kozí sýr
  • olivový olej
  • cuketa
  • 2 střední batáty
  • chilli
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Dýni, cuketu a batáty omyjte a nakrájejte na menší kousky dle libosti.
  2. Pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a posypejte trochou chilli (pokud máte rádi ostré).
  3. Dejte péct do předehřáté trouby na 180°asi na 25-30 minut, pokud je třeba, tak mezitím promíchejte.
  4. Na posledních 10 minut posypte rozdrobeným kozím sýrem a dejte ještě na chvíli zapéct.

TIP: Tento pokrm můžete podávat jak za studena, tak za tepla.

Slaný koláč z dýně a quinoy s balkánským sýrem

Ingredience:

  • 300 g quinoy
  • 1 cuketa
  • 1 větší cibule
  • 1 menší dýně nakrájená na kostičky
  • 1 paprika
  • pórek
  • 3 vejce
  • 200 ml polotučného mléka
  • 200 g balkánského sýra
  • sůl
  • pepř
  • oregano
  • drcený kmín
  • tuk na vymazání formy

Postup:

  1. Quinou uvařte dle návodu a na pánvi si orestujte cibuli nakrájenou nadrobno.
  2. K cibuli přidejte nakrájenou cuketu, pórek, dýni a papriku, vše zalijte trochou vody a nechte v pánvi lehce změknout, dokud se voda nevypaří.
  3. V míse smíchejte vejce, polotučné mléko a nadrobno nakrájený balkánský či jiný typ sýru.
  4. Quinou smíchejte se zeleninou a hotovou směs dochuťte dle potřeby solí, pepřem, oreganem a drceným kmínem.
  5. Poté směs dejte do zapékací formy vymazané tukem a celou ji polijte vejci rozšlehanými s mlékem a sýrem.
  6. Koláč pečte na 200 stupňů přibližně 20-30 minut a podávejte ho ještě vlažný s míchaným salátem.