Dnes jsme pro vás vybrali 3 dietní recepty, díky nimž si dýni můžete vychutnat s celou rodinou i vy.
Dýňová polévka
Ingredience:
- 1 dýně Hokkaido
- 1 cibule
- 4 mrkve
- mletý koriandr
- bazalka
- česnek
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
- chilli
- 4 lžíce kokosu nebo kokosového mléka
Postup:
- Cibulku osmahněte dozlatova na trošce řepkového oleje.
- Mezitím si nakrájejte dýni i mrkev na malé kostičky. Dýni omyjte, loupat ji nemusíte.
- Poté přidejte do kastrolu krátce osmahnout i dýni a mrkev, nakonec je zalijte vodou a přidejte kokos.
- Polévku přiveďte k varu a nechejte ji jemně probublávat, dokud není dýně a mrkev úplně měkká (cca 15-20 minut).
- Jakmile je zelenina dostatečně měkká, vezměte si tyčový mixér a rozmixujte ji dohladka. Dle potřeby přidejte vodu, aby měla polévka jemně krémovou konzistenci.
- Poté dokořeňte solí, pepřem, chilli, koriandrem, česnekem a muškátovým oříškem.
TIP: Polévku můžete podávat s dýňovými semínky, pokapanou kvalitním olejem či rozpuštěným kozím sýrem!
Pečená dýně s batáty a kozím sýrem
Ingredience:
- 1 dýně Hokkaido
- kozí sýr
- olivový olej
- cuketa
- 2 střední batáty
- chilli
- sůl
- pepř
Postup:
- Dýni, cuketu a batáty omyjte a nakrájejte na menší kousky dle libosti.
- Pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a posypejte trochou chilli (pokud máte rádi ostré).
- Dejte péct do předehřáté trouby na 180°asi na 25-30 minut, pokud je třeba, tak mezitím promíchejte.
- Na posledních 10 minut posypte rozdrobeným kozím sýrem a dejte ještě na chvíli zapéct.
TIP: Tento pokrm můžete podávat jak za studena, tak za tepla.
Slaný koláč z dýně a quinoy s balkánským sýrem
Ingredience:
- 300 g quinoy
- 1 cuketa
- 1 větší cibule
- 1 menší dýně nakrájená na kostičky
- 1 paprika
- pórek
- 3 vejce
- 200 ml polotučného mléka
- 200 g balkánského sýra
- sůl
- pepř
- oregano
- drcený kmín
- tuk na vymazání formy
Postup:
- Quinou uvařte dle návodu a na pánvi si orestujte cibuli nakrájenou nadrobno.
- K cibuli přidejte nakrájenou cuketu, pórek, dýni a papriku, vše zalijte trochou vody a nechte v pánvi lehce změknout, dokud se voda nevypaří.
- V míse smíchejte vejce, polotučné mléko a nadrobno nakrájený balkánský či jiný typ sýru.
- Quinou smíchejte se zeleninou a hotovou směs dochuťte dle potřeby solí, pepřem, oreganem a drceným kmínem.
- Poté směs dejte do zapékací formy vymazané tukem a celou ji polijte vejci rozšlehanými s mlékem a sýrem.
- Koláč pečte na 200 stupňů přibližně 20-30 minut a podávejte ho ještě vlažný s míchaným salátem.