3 nejdietnější úpravy kapra

Zprvu zdravé jídlo mohou některé technologické úpravy záhy proměnit ve velmi nevhodný pokrm pro hubnutí. Abyste splnili požadavek dietní verze vánočního kapra, tyto úpravy raději vynechejte. Daleko vhodnější úpravou je dušení, vaření či pečení ryby v alobalu.

Vařte ji na kvalitním nádobí bez přídavku tuku. Pokud nedáte dopustit na bramborový salát, zkuste jeho lehčí variantu bez majonézy a vajec.

Kapr zdravě, ale trochu netradičně

1. Kapr Teriyaki

Recept na českou rybu s asijským nádechem zní možná trochu zvláště, ale chuťově vás jistě příjemně překvapí. Teriyaki omáčku uděláte velmi jednoduše.

Ingredience:

  • 1 pl kukuřičného škrobu
  • 100ml sójové omáčky
  • 70ml octa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 pl medu
  • 1/2čl mletého zázvoru
  • 1 kapr

Postup:

  1. Smíchejte kukuřičný škrob, sójovou omáčku, ocet, česnek, medu, mletý zázvor a dáme je společně vařit.
  2. Jakmile začne omáčka bublat, okamžitě ji stáhněte a nechejte mírně vychladnout.
  3. Připravené plátky ryby v omáčce marinujte zhruba 40 minut.
  4. Poté ji vložte do trouby nebo na gril.
  5. Průběžně kapra potírejte marinádou.
  6. Na závěr ho posypte sezamovými semínky.

Marináda má velmi silnou vůni a skvěle přebije přirozený pach ryby.

2. Dušený kapr s pomerančovou omáčkou

Ingredience:

  • 1/2 cibule
  • máslo
  • citrónová šťáva z 1 citrónu
  • pomerančová šťáva z 1 pomeranče
  • troška vody
  • sůl
  • pepř
  • kapr

Postup:

  1. Cibuli nechejte zesklovatět na dvou oříšcích másla, přidejte citrónovou  a pomerančovou šťávu, vodu a nakonec osolené a opepřené rybí plátky.
  2. Přikryjte rybu pokličkou a duste ji do změknutí (zhruba 10 minut).
  3. Hotovou rybu ozdobte plátky pomeranče a podávejte ji ideálně s rýží.

3. Pečený kapr s kořenovou zeleninou

Ingredience:

  • kapr
  • sůl
  • pepř
  • citrónová šťáva ze 2 citrónů
  • řepkový olej
  • drcený česnek (4 ks)
  • svazek petrželky
  • kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel)
  • 1 červená cibule

Postup:

  1. Porci kapra osolte, opepřete a na chvíli nechejte odležet v marinádě z citrónu, malého množství řepkového oleje, česneku a svazku nasekané petrželky.
  2. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte na silnější kolečka.
  3. Část zeleniny dejte do pekáče pod kapra a druhou polovinu naskládejte na něj.
  4. V první fázi rybu pečte přikrytou, ke konci ji odkryjte.
  5. Kapra je možno péct společně s pokrájenými brambory se slupkou a podávat jako přílohu.