3 recepty na jarní smoothie: Přivítejte jaro zdravými koktejly

Nápoj se dá použít i jako energy drink

Co to vlastně je smoothie? Tento pojem skloňovaný v poslední době ve všech pádech, znamená zdravé mixované nápoje z ovoce a zeleniny. Narážíme na ně, pokud nahlédneme třeba do restaurací nabízejících zdravou výživu, ovocných a zeleninových barů nebo dokonce i do stánků na farmářských trzích. Jak už jsme zmínili, jsou to umixované zdravé nápoje z ovoce a zeleniny, případně kombinace obojího doplněné třeba rozmixovanými semínky, obilninami nebo kakaovými boby, ovesnými vločkami či melasou.

Název vznikl z anglického „smooth“, což v překladu znamená jemný, krémovitý. Tento název výborně vystihuje, že jde o hustý, krémovitý nápoj ve formě koktejlu. Může nám dobře posloužit jako snídaně nebo svačina, ale dokonce i jako forma energetického nápoje, který vypijeme před cvičením, abychom měli dostatečnou energii na fyzickou aktivitu. Stačí potom do nápoje přidat trochu proteinového prášku a máme vynikající zdroje bílkovin a energie pro naše svaly.

Společníci při hubnutí

Smoothie jsou zdravé a pomáhají nám hubnout. Když je vypijeme, dostáváme do našeho těla především vitamíny a další pro naše tělo nezbytné stopové prvky, minerály, enzymy a vlákniny. Necpeme se žádným balastem nebo dokonce průmyslovou chemií, ale výhradně přírodními surovinami. Proto jsou smoothie vynikajícími pomocníky v našem boji s přebytečnými kilogramy. Zásobují nás energií a zároveň detoxikují organismus.

Výhodou smoothie je, že si je můžeme namíchat podle své vlastí chuti a svých potřeb a požadavků. Nemusíte se proto v žádném případě nutit do něčeho, na co nemáte chuť, jen kvůli tomu, že vám to předepisuje dieta. Použijte při jejich míchání sezónní ovoce a zeleninu, která je zrovna k dispozici. Nebojte se ani zkombinovat při mixování ovoce se zeleninou. Rozmixovaná vláknina přináší krémovou konzistenci, takže není třeba dodávat mléčné přísady. Proto tyto nápoje mohou bez obav pít i alergici na laktózu nebo také vegani.

Příprava je velice snadná:

1. Varianta:

Suroviny: 1 banán, 1 mango, několik listů špenátu (můžete použít třeba i ledový salát nebo pekingské zelí)

2. Varianta

Suroviny: 2 banány, 0,5 avokáda, 3 polévkové lžíce karobu

3. Varianta:

Suroviny: 1 hruška. 1 pomeranč, 1 ananas

Postup je vždy stejný. Ovoce nebo zeleninu před zpracováním dobře omyjeme. Z banánu a hrušky, avokáda a manga oloupeme slupku, z pomeranče oloupeme kůru. Ovoce nakrájíme na menší kostičky, listy špenátu nebo salátu nakrájíme na proužky a ty ještě nasekáme napříč. Připravené ovoce a zeleninu vložíme do mixéru. Chvíli mixujeme dohladka. Výsledné smoothie bude mít skutečně krémovou konzistenci.

Umixujte a vyražte na cesty

Pro přípravu vám stačí mixér, který má naprostá většina z vás v kuchyni. Ti, kteří si smoothie oblíbí natolik, že už bez nich nebudou moci být, si mohou pořídit přístroj zvaný smoothie maker. Jde vlastně o mixér zkonstruovaný pro přípravu lahodných nápojů. V nejlepších smoothie makerech nápoj umixujete, nádobku odšroubujete ze stojanu a můžete z ní rovnou pít. Tvar mixovací nádoby se navíc vyrábí tak, aby ho bylo možné vložit do držáku na nádoby v autě. Umixujte si nápoj a vydejte se s ním na cesty vstříc štíhlé linii.