3 recepty našich babiček, po kterých se netloustne

Jahelník s jablky

Ingredience:

Postup:

  1. Jáhly spařte několikrát horkou vodou, abyste je zbavili hořkosti.
  2. Poté je uvařte dle návodu, ve vodě a mléku.
  3. Mezitím si nastrouhejte jablka, které posléze vmíchejte do jáhel, oslaďte dle potřeby a přidejte ořechy.
  4. Směs dochuťte skořicí a dejte zapéct do mísy na cca 180 °C na 20 minut přikryté, a poté dalších 10 minut odkryté.
  5. Jahelník pečte dozlatova a podávejte vlažný!

Kachní prsa na pomerančích

Ingredience:

  • 500 g kachních prsou
  • 2 pomeranče
  • 1 velká cibule
  • 400 g brambor
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • sůl
  • tymián

Postup:

  1. Pekáč vymažte řepkovým olejem, přidejte do něj nakrájenou cibuli a 1 oloupaný pomeranč na kousky.
  2. Mezitím si z druhého pomeranče vymačkejte šťávu a smíchejte ji s olejem, tymiánem, solí a medem. Touto marinádou pak potřete prsa.
  3. Marinovaná prsa následně vložte do pekáče.
  4. Nakrájejte si brambory na kostičky a dejte je do pekáče ke kachně.
  5. Zbytek marinády vlijte taktéž do pekáče.
  6. Pekáč přiklopte a dejte do trouby na 150 °C, dokud nebude maso i brambory hotové (cca 2 hodiny).
  7. Obsah pekáče průběžně podlévejte a dopečte posledních 20 minut na vyšší teplotu. Dobrou chuť!

Pučálka naslano se sýrem

Ingredience:

  • 300 g žlutého hrachu
  • voda
  • 1 lžíce řepkového oleje nebo másla
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý sýr

Postup:

  1. Hrách nechejte naklíčit (nejprve 24 nechejte máčet, pak vodu slijte a hrách začne klíčit – pravidelně proplachujte).
  2. Až budete mít hrách naklíčený, rozhřejte si v pánvi olej nebo máslo a přidejte hrách.
  3. Hrách opékejte cca 5 minut a dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
  4. Hotový hrách, jemně nasládlý a křupavý, podávejte s čerstvým sýrem.