Jahelník s jablky
Ingredience:
- 2 hrnky jáhel
- 5 jablek
- 2 hrsti vlašských ořechů
- čekankový sirup nebo med
- 250 ml mléka
- 100 ml vody
- skořice
Postup:
- Jáhly spařte několikrát horkou vodou, abyste je zbavili hořkosti.
- Poté je uvařte dle návodu, ve vodě a mléku.
- Mezitím si nastrouhejte jablka, které posléze vmíchejte do jáhel, oslaďte dle potřeby a přidejte ořechy.
- Směs dochuťte skořicí a dejte zapéct do mísy na cca 180 °C na 20 minut přikryté, a poté dalších 10 minut odkryté.
- Jahelník pečte dozlatova a podávejte vlažný!
Kachní prsa na pomerančích
Ingredience:
- 500 g kachních prsou
- 2 pomeranče
- 1 velká cibule
- 400 g brambor
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce řepkového oleje
- sůl
- tymián
Postup:
- Pekáč vymažte řepkovým olejem, přidejte do něj nakrájenou cibuli a 1 oloupaný pomeranč na kousky.
- Mezitím si z druhého pomeranče vymačkejte šťávu a smíchejte ji s olejem, tymiánem, solí a medem. Touto marinádou pak potřete prsa.
- Marinovaná prsa následně vložte do pekáče.
- Nakrájejte si brambory na kostičky a dejte je do pekáče ke kachně.
- Zbytek marinády vlijte taktéž do pekáče.
- Pekáč přiklopte a dejte do trouby na 150 °C, dokud nebude maso i brambory hotové (cca 2 hodiny).
- Obsah pekáče průběžně podlévejte a dopečte posledních 20 minut na vyšší teplotu. Dobrou chuť!
Pučálka naslano se sýrem
Ingredience:
- 300 g žlutého hrachu
- voda
- 1 lžíce řepkového oleje nebo másla
- sůl
- pepř
- čerstvý sýr
Postup:
- Hrách nechejte naklíčit (nejprve 24 nechejte máčet, pak vodu slijte a hrách začne klíčit – pravidelně proplachujte).
- Až budete mít hrách naklíčený, rozhřejte si v pánvi olej nebo máslo a přidejte hrách.
- Hrách opékejte cca 5 minut a dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
- Hotový hrách, jemně nasládlý a křupavý, podávejte s čerstvým sýrem.