3 recepty s hráškem – letní inspirace

Léto je v plném proudu a s ním i sezóna hrášku. Mají se jím na mysli zelené kuličky skryté v lusku, charakteristické svou nasládlou příchutí. Ve své podstatě se jedná o nezralý hrách, který se sklízí v jeho mléčné zralosti.

Hrášek se od hrachu kromě rozdílné barvy liší i nutričními hodnotami. Obsahuje větší množství vitamínů a minerálů (C, B1, B2, B3, B6, E, betakaroten, kyselina listová, draslík, fosfor, hořčík, měď, vápník, železo), zato menší, nikoli zanedbatelný podíl bílkovin.

Dále v něm najdete nukleonové kyseliny jedinečné pro své regenerační schopnosti. Obsah prospěšných látek se však odvíjí od způsobu jeho skladování a následné úpravě.

Syrový nebo tepelně upravený?

Ať už hrášek použijete v jakékoli jeho úpravě, pamatujte, že luštěniny by měly být zastoupeny alespoň dvakrát do týdne v každém zdravém jídelníčku.

Chuť hrášku si nejlépe vychutnáte v jeho čerstvé podobě. Na zimu jej můžete zmrazit nebo sterilovat, avšak tyto způsoby uchování výrazně snižují podíl nutričních hodnot v něm obsažený.

Porcí dietně upraveného hrášku (krátké povaření, blanšírování, úprava na páře) lze nahradit běžnou přílohu, jakou jsou brambory nebo třeba rýže. Zejména v letním období se skvěle hodí ke grilovanému, pečenému, nebo dušenému masu či zelenině.

Pokud nechcete hráškem nahradit přílohu, ale rádi byste ho do jídelníčku čas od času zařadili, zkuste se inspirovat našimi zdravými a lehce stravitelnými recepty ideálními do letních dnů.

Studený těstovinový salát s kuřecím masem a hráškem

Ingredience:

  • celozrnné těstoviny
  • dušené nebo grilované kuřecí prso
  • hrášek
  • rukola
  • jarní cibulka
  • bílý jogurt
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Těstoviny uvařte dle návodu, poté je propláchněte studenou vodou a odložte stranou.
  2. Pokud zvolíte hrášek mražený, povařte ho v hrnci zhruba 4 minuty. Následně ho přesypte do ledové vody pro uchování barvy.
  3. Scezený hrášek přidejte k těstovinám, stejně tak i na malé kousky nakrájené kuřecí maso a jarní cibulku.
  4. Vše promíchejte s jogurtem a dochuťte kořením.
  5. Na závěr do salátu přimíchejte rukolu.

Hráškový hummus

Ingredience:

  • čerstvý hrášek
  • uvařená nebo konzervovaná cizrna
  • tahini
  • česnek
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • panenský olivový olej lisovaný zastudena

Postup:

  1. V mixéru rozmixujte cizrnu spolu s hráškem.
  2. Ke směsi přidejte tahini, olej, rozetřený česnek a citrónovou šťávu.
  3. Hummus na závěr dochuťe solí dle potřeby.

TIP: Podávejte jej buď jako dip, nebo si ho vychutnejte samotný s kouskem celozrnného pečiva.

Hráškové smoothie

Ingredience:

  • hrášek
  • salátová okurka
  • limetková šťáva
  • voda
  • konopný prášek nebo loupaná konopná semínka

Postup:

  1. V mixéru smíchejte všechny uvedené ingredience.

TIP: Ostřejší chuť mu dodáte česnekem nebo špetkou chilli.