3 recepty z avokáda

Důvodů, proč avokádo zařadit do jídelníčku, je hned několik. Je nejvýživnějším ovocem ze všech, obsahuje významné množství vitamínu E a železa, dále vitamínů skupiny B, C, draslíku, mědi, hořčíku a fosforu.

Plod je rovněž dobrým zdrojem nenasycených mastných kyselin, bílkovin a v menší míře také sacharidů, zejména vlákniny.

Jeho časté konzumace se není třeba obávat, přestože má vyšší energetickou hodnotu (700 kJ/g). A i když obsahuje poměrně dost tuků, pomáhá snižovat cholesterol.

V kuchyni má všestranné využití. Vychutnat si ho můžete samotné či v podobě guacamole, výborně chutná v salátech, pomazánkách, dipech nebo sladkých dezertech.

Avokádové smoothie

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo (vypeckované)
  • 1 zralý banán
  • 2 datle
  • 250 ml mandlového jogurtu
  • Šťáva z ½ limetky
  • Pár lístků čerstvé máty nebo meduňky

Postup:

  1. Z avokáda vyjměte dužinu, banán oloupejte a bylinky opláchněte.
  2. Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte dohladka.

Avokádová salsa

Ingredience:

Postup:

  1. Avokádo nakrájejte na malé kostičky a vložte ho do mísy.
  2. Zakápněte jej limetkovou šťávou, olejem, okořeňte ho česnekem, solí a pepřem.
  3. K surovinám přidejte očištěný a nadrobno nasekaný koriandr a oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli.
  4. Vše společně zlehka promíchejte a odložte na pár minut do chladu.

TIP: Salsu podávejte ke grilovanému nebo pečenému kuřecímu masu.

Nepečený avokádový dort

Ingredience (na korpus):

Ingredience (na krém):

  • 4 zralá avokáda (vypeckovaná)
  • 1 vanilkový lusk
  • 400 ml plnotučného kokosového krému
  • 100 ml javorového sirupu
  • Šťáva ze 2 limetek
  • Špetka himalájské soli

Postup:

  1. Ořechy předem namočte ideálně přes noc, nejméně na 7 hodin.
  2. Vodu z ořechů slijte a ořechy spolu se zbylými ingrediencemi na korpus rozmixujte v kuchyňském robotu.
  3. Formu na dort vyložte pečicím papírem a natlačte do ní ořechovou hmotu.
  4. Korpus dejte vychladit do lednice.
  5. Mezitím si rozmixujte avokáda spolu se všemi ingrediencemi určenými k výrobě krému.
  6. Korpus vyndejte z lednice, polijte ho avokádovým krémem a dejte jej znovu vychladit alespoň na 4 hodiny.