Důvodů, proč avokádo zařadit do jídelníčku, je hned několik. Je nejvýživnějším ovocem ze všech, obsahuje významné množství vitamínu E a železa, dále vitamínů skupiny B, C, draslíku, mědi, hořčíku a fosforu.
Plod je rovněž dobrým zdrojem nenasycených mastných kyselin, bílkovin a v menší míře také sacharidů, zejména vlákniny.
Jeho časté konzumace se není třeba obávat, přestože má vyšší energetickou hodnotu (700 kJ/g). A i když obsahuje poměrně dost tuků, pomáhá snižovat cholesterol.
V kuchyni má všestranné využití. Vychutnat si ho můžete samotné či v podobě guacamole, výborně chutná v salátech, pomazánkách, dipech nebo sladkých dezertech.
Avokádové smoothie
Ingredience:
- 1 zralé avokádo (vypeckované)
- 1 zralý banán
- 2 datle
- 250 ml mandlového jogurtu
- Šťáva z ½ limetky
- Pár lístků čerstvé máty nebo meduňky
Postup:
- Z avokáda vyjměte dužinu, banán oloupejte a bylinky opláchněte.
- Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte dohladka.
Avokádová salsa
Ingredience:
- 1 zralé avokádo (vypeckované)
- Šťáva z ½ limetky
- ½ červené cibule
- Čerstvý koriandr
- 1 lžíce panenského olivového oleje lisovaného za studena
- Špetka soli
- Špetka sušeného česneku
Postup:
- Avokádo nakrájejte na malé kostičky a vložte ho do mísy.
- Zakápněte jej limetkovou šťávou, olejem, okořeňte ho česnekem, solí a pepřem.
- K surovinám přidejte očištěný a nadrobno nasekaný koriandr a oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli.
- Vše společně zlehka promíchejte a odložte na pár minut do chladu.
TIP: Salsu podávejte ke grilovanému nebo pečenému kuřecímu masu.
Nepečený avokádový dort
Ingredience (na korpus):
- 150 g kešu ořechů
- Hrst datlí
- Hrst mandlové moučky
- Lžička lněného oleje
Ingredience (na krém):
- 4 zralá avokáda (vypeckovaná)
- 1 vanilkový lusk
- 400 ml plnotučného kokosového krému
- 100 ml javorového sirupu
- Šťáva ze 2 limetek
- Špetka himalájské soli
Postup:
- Ořechy předem namočte ideálně přes noc, nejméně na 7 hodin.
- Vodu z ořechů slijte a ořechy spolu se zbylými ingrediencemi na korpus rozmixujte v kuchyňském robotu.
- Formu na dort vyložte pečicím papírem a natlačte do ní ořechovou hmotu.
- Korpus dejte vychladit do lednice.
- Mezitím si rozmixujte avokáda spolu se všemi ingrediencemi určenými k výrobě krému.
- Korpus vyndejte z lednice, polijte ho avokádovým krémem a dejte jej znovu vychladit alespoň na 4 hodiny.