3 velké důvody, proč zhubnout

Podle nejnovějších výzkumů ohrožují nadbytečné kilogramy více než polovinu běžné populace ve střední Evropě. Samozřejmě, že problém je aktuální i v České republice, kde množství lidí s obezitou raketově roste. Nejde jen o estetickou stránku věci, tento faktor se podílí i na celkovém rozpoložení člověka a jistě na jeho zdravotním stavu.

1. Jasné zlepšení zdraví

Tím nejdůležitějším důvodem, proč zhubnout, by mělo být zdravotní hledisko. Vyšší váha u mladých lidí nejdříve nijak zdraví neomezuje. Pouze se při chůzi zadýchávají, mohou být více náchylní na únavu a často mají problémy se spánkem. Důsledek je, že jim pak chybí potřebný elán do života a mají špatnou náladu. Tyto celkem nepostřehnutelné ukazatele ale značí, že není něco v pořádku.

V další etapě přibývá problém s vysokým krevním tlakem, zvýší se hladina škodlivého cholesterolu a nadváha může člověka začít omezovat v denním pohybu a při obyčejných činnostech. Zdravotní rizika ve formě cukrovky, infarktu či dalších chorobách jsou pak značně vysoká. Proto jedinou a zaručenou nápravou je jedině redukce hmotnosti.

2. Estetický vzhled nás trápí nejvíc

Tloušťka je negativně vnímána okolím, ale ještě negativněji ji vnímá dotyčný jedinec. Ve většině případů se trápí a především klesá jeho sebevědomí. S tím ale souvisí i větší míra pocení, klesá kvalita pleti a vlasů. Logicky tak přichází i o svou fyzickou přitažlivost.

Jistým problémem je pak i výběr oblečení a nákupy. Obézní lidé jsou ve většině případů neustále naštvaní a smutní. Je důvod. Trápí se. O chybějící chuti do života, společenském životě s přáteli a kamarády nemluvě. Uzavírají se do sebe.

3. Kvalita sexu jako měřítko

Spolu s obezitou a nadváhou souvisí i kvalita sexu. Ať jde jen o klasickou výkonnost, ale i plodnost či chuť na sex. Je prokázáno, že obézní lidé přicházejí o své sexuální libido a sexu se věnují mnohem méně, než lidé štíhlí. I proto je tedy vhodné se zbavit nadbytečných kilogramů.

Samozřejmě, že bychom našli více důvodů. Ale tyto tři jsou jasné, výstižné a charakterizují, do jaké míry může být nadváha nebezpečná. A vhodná motivace může obézního člověka jen podpořit.