9 chyb, kterých se dopouštíte při hubnutí

1. Jíte málo jídla a hladovíte

Chybou je výrazně omezit svůj příjem jídla a trpět hlady. Vaše tělo totiž spaluje ze svalové hmoty a v okamžiku, kdy k jídlu zasednete, sníte toho více, než byste chtěli. A hlavně tělo si pamatuje, že jste hladověli, a proto bude mít snahu ukládat vše do tukových zásob.
Jezte vícekrát denně menší množství jídla, ideálně malé porce jídla pětkrát denně po 2-3 hodinách. Tělo tak bude neustále syté a nebude mít potřebu vytvářet tukové zásoby.

2. Nedodržujete pitný režim

Pijete málo, nebo nevhodné tekutiny jako sladké limonády vzbuzující ještě větší žízeň, alkohol nebo kávu, což vás dehydruje. Dopřejte si proto vodu, ideálně bez bublinek. Dejte přednost ředěným nedoslazovaným ovocným šťávám a bylinkovým čajům. Omezte kávu a vynechte alkohol, dopřejte si maximálně vinný střik. Pijte pozvolna během celého dne, nesnažte se deficit v pitném režimu dohonit naráz.

3. Neděláte si na jídlo dostatek času

Pokud něco slupnete v chvatu a stresu, snadno se vám stane, že při hubnutí „zamrznete“ a nebude se vám dařit shazovat. Vyplatí se přivstat si a udělat si tak půl hodiny po probuzení snídani složenou z dostatku sacharidů a bílkovin, abyste se nasytili. I na ostatní jídla během celého dne je dobré si vyhradit ničím nerušený čas a hlídat si jejich správné složení.

4. Jíte málo pestrou stravu

Možná jste se vrhli do hubnutí s obrovskou vervou, vybrali jste si některou z módních diet, ale výsledek neodpovídá snaze. Jenže většina diet je jednostranně zaměřená na konzumaci určitých potravin a může tedy přinést váhový úbytek jenom krátkodobě. Po návratu ke starému způsobu stravování dojde k jojo efektu. Založte proto svůj jídelníček na vyvážené kombinaci sacharidů, bílkovin a tuků s dostatkem ovoce a zeleniny.

5. Cvičíte, ale neupravili jste jídelníček

Běháte denně do posilovny, a přesto se ručička váhy prakticky nehnula směrem dolů? Cvičení je sice velmi důležité, ale pokud se budete nadále ládovat tučnými a sladkými potravinami, mnoho toho nezmůžete. Jedinou cestou je ruku v ruce s cvičením upravit i jídelníček směrem ke zdravějším potravinám. Vaše snaha se pak zúročí.

6. Chybí vám motivace

Toužíte shodit, ale přitom se motáte v kruhu a jednou se vám daří a podruhé ne? Možná vám schází motivace mít se rád/a a udělat něco pro sebe. Popřemýšlejte a ujasněte si, proč vlastně chcete hubnout a co proto jste ochotni udělat.

7. Příliš často se vážíte

Každou chvíli stoupáte na váhu a jste nervózní z toho, že ručička ne a ne klesnout? Zapomeňte na každodenní vážení, které vás jenom stresuje. A stres jak známo hubnutí blokuje. Važte se nejvýše jednou týdně a to ráno po vykonání velké potřeby a před snídaní. Pravidelně jednou týdně se také měřte, především obvod pasu a boků.

8. Máte málo pohybu

Pokud v zaměstnání sedíte, pak se přesunete autem nebo městskou dopravou domů a tam také sedíte u televize, nedivte se, že nehubnete. Bez pohybu se vaše snaha shodit neobejde, i když omezíte jídlo a změníte jídelníček. Nemusíte hned lámat rekordy, stačí víc chodit pěšky, nevyhýbat se schodům a postupně třeba zkusit nějaký sport.

9. Máte nereálné cíle

Dali jste si za cíl zhubnout minimálně deset kilo za měsíc? To se vám sotva podaří, a pokud ano, jedině za cenu jojo efektu. Vraťte se zpátky na zem. Hubněte pomalu a postupně, ale o to trvaleji. Jestliže postupně dostanete do krve zdravé stravování a návyky, vaše cíle se v dlouhodobém horizontu splní a vysněnou váhu si pak udržíte.