Betaglukany a zdraví, v jakých potravinách je hledat?

Betaglukany podporují obranyschopnost hned na několika úrovních:

  • zvyšují obranu proti infekcím
  • příznivě ovlivňují zrání a tvorbu buněk v kostní dřeni
  • prostřednictvím imunologicky aktivních látek napomáhají hojení ran
  • mají anti-alergenní účinky
  • jsou rozpustnou vlákninou

Betaglukany jako vláknina

Rozpustná vláknina, např. v ovesných betaglukanech, pomáhá snižovat celkový cholesterol v krvi a její pravidelná konzumace se doporučuje jako prevence proti srdečně-cévním onemocněním.

Dále ovlivňuje hladinu cukru v krvi, zpomaluje vyprázdnění žaludku, a tak prodlužuje pocit nasycení.

Ovesné betaglukany nejsou stravitelné v tenkém střevu, ale ve střevu tlustém. Jsou fermentovány bakteriemi tlustého střeva a slouží zde jako prebiotikum.

Prebiotika specifickým způsobem stimulují růst nebo aktivitu bakterií v tlustém střevě. Příznivě ovlivňují řadu střevních funkcí prostřednictvím úpravy mikroflóry tlustého střeva. Jsou to v podstatě živiny pro buňky sliznice.

Kde je najdete?

Nemusíte chodit daleko, betaglukany jsou přirozeně přítomné i v potravinách, které normálně konzumujete:

  • v houbách (např. hlíva ústřičná, shiitake), ty obsahují 20-50 mg na 100 g
  • v obilovinách (především ovesné a ječné otruby) až 7 g na 100 g
  • ve kvasnicích (pekařské či pivovarské)
  • v mořských řasách

Betaglukany si prozatím připisují pozitivní účinky na zdraví a není se čemu divit. Mají široký záběr účinků a podporují obranyschopnost vůči všudypřítomným infekcím a virózám.

Ani potravinové doplňky na sebe nenechaly dlouho čekat a betaglukany se hojně extrahují z buněčné stěny hub.

Příležitostné zařazení betaglukanů do jídelníčku z přírodních zdrojů je velmi vítáno. Vždyť při výčtu potravinových zdrojů (viz. výše) je jistě jíme, aniž bychom si to uvědomovali.