Biorytmy a jejich pozitivní vliv na hubnutí i trávení

Je potřeba si uvědomit, že každý jsme individuální jedinec a naše biorytmy se mohou trochu odlišovat. Na druhou stranu ale existují určité zásady a doporučení, díky kterým můžete své stravování posunout tím správným směrem.

Nepodceňujte pravidelnost

Hodně lidí jí dnes pokaždé v jinou denní dobu, často vynechávají jednotlivé chody a přejídají se u těch dalších.

Lidské tělo je vysoce adaptabilní systém a poradí si s kde čím. Pravidelnost ve stravování mu však může práci s trávením potravin ulehčit a nastolit ve vašem životě trochu větší rovnováhu.

Vyhnete se návalům hladu, chutí a nedostatku energie, které často z nevyváženého a nedostatečně pestrého jídelníčku pramení.

Cirkadiánní rytmus má něco okolo 24 hodin a jak každý jí, střídá se v něm den a noc. V rámci tohoto cyklu dochází v těle k různým fyziologickým pochodům, které jsou ovlivněné právě střídáním dne a noci.

Ať už je to krevní tlak, vyplavování různých hormonů, metabolismus, nebo funkce jednotlivých orgánů či enzymů, všechny tyto aspekty souvisí i s vaším cirkadiánním rytmem.

Nemusíte v tom hledat nějaké složitosti. Zkrátka a jednoduše je vhodné každý den jíst v podobně stanovenou dobu a zhruba stejně stanovené množství potravin.

Respektujte den a noc

Nejlepším způsobem, jak podpořit vyváženost svého stravování, alespoň dle biorytmů, je zajisté alespoň trochu pravidelná strava, tzn. jíst pravidelně, nevynechávat jednotlivé denní chody, nehladovět, naučit se snídat a nejíst pozdě v noci.

Pokud si vaše tělo zvykne na nějaký pravidelný řád, bude se mu mnohem lépe trávit a celkově budete daleko víc v pohodě. Vaše hubnutí se navíc opět nastartuje, protože vaše tělo nebude ve stresu z toho, kdy zase dostane nějakou potravu.

Hladovění a striktní diety jsou to nejhorší, co můžete pro své tělo udělat. Nedopusťte to a starejte se o něj, jak nejlépe dokážete. Díky zdravému a vyváženému jídlu se můžete udržet v dobré fyzické i psychické pohodě.