Chcete očistit váš trávicí systém? Zařaďte do jídelníčku ovocný den

Nedostatek energie způsobuje i nevhodná strava

Ideální je, když ovoce zařazujete do svého jídelníčku každý den, třeba ve formě dopolední svačiny. Může se ale stávat, že vám vaše pracovní povinnosti nedovolí pravidelně svačit, mnozí z vás také v každodenním zápřahu podceňují zdravé a racionální stravování. Proto můžete často pociťovat únavu, nedostatek energie, pocity těžkosti v žaludku. Není to dáno zdravotními problémy, ale nevhodnou stravou.

Pokud tedy nezvládnete pravidelný každodenní příděl vitamínů v podobě ovoce, nebo máte pocit, že byste potřebovali odlehčit, zkuste si občas zařadit do jídelníčku ovocný den.

Jako odlehčení ano, jako dieta ne

Co vám ovocný den přinese? Především odlehčí vašemu trávení, pomůže vám s vyprazdňováním. Budete mít pocit větší lehkosti.

Na druhou stranu ale nepočítejte s tím, že vám ovocné dny pomohou hubnout. Sice po převážení po ovocném dni můžete zjistit, že jste podle údajů na váze o trochu lehčí, ale je to způsobeno hlavně lepším vyprazdňováním a také ztrátou tekutin. Během ovocného dne jste nepozřeli žádné těžké jídlo. To vše přispívá ke zdánlivému hubnutí.

Jako dieta je ovšem ovocná strava naprosto nevhodná, protože je jednostranná a pokud byste ji drželi déle, hrozí vám zdravotní komplikace kvůli nedostatku minerálů a dalších prvků nezbytných pro správnou funkci vašeho těla. Navíc ovoce obsahuje hodně fruktózy, která je sladká a ve větším množství proto nezdravá. Zejména lidé s nadváhou by si měli dávat pozor na množství ovoce, aby zbytečně dále nepřibírali.

Během ovocného dne také nezapomínejte na dodržování pitného režimu. Pijte čerstvou neperlivou vodu, případně neslazené bylinkové čaje. Zařazujte ovocné dny, když měsíc couvá. Potom se tělo mnohem snáze zbavuje odpadu.

Vyberte si den bez stresu

Odlehčený ovocný den je povzbuzením například pro naši slinivku. Trávení jednoduchých ovocných pokrmů nevyžaduje tolik trávicích enzymů, proto odlehčí i žaludku a střevům.

Pokud si chcete ovocný den vyzkoušet, promyslete si předem, jaké ovoce budete jíst a vytvořte si jeho zásoby. Jestliže si nejste jisti, zda během odlehčovacího dne zvládnete běžný pracovní zápřah, nechte si první ovocný den na víkend nebo na dovolenou. V případě, že budete v pracovním stresu, mohlo by se stát, že vás bude honit chuť na něco sladkého a jak se budete snažit dodržet svoje předsevzetí, bude nervózní a nakonec neodoláte a zamlsáte si. Proto si najděte klidný den, kdy se budete moci věnovat jenom sami sobě.

Udělejte si ovocný salát

Jezte během celého dne dostatečné množství ovoce, po částech, s přestávkami. Platí, že byste měli nějaké ovoce sníst vždy cca po 2,5 hodinách. Třeba pomeranče, později jablka. K obědu si můžete připravit ovocný salát. Zkuste třeba ten z exotického ovoce. Zajímavé bývají i netradiční kombinace různých druhů ovoce. Zkuste třeba jahody s ananasem. S kombinacemi ale buďte opatrní, nemíchejte příliš mnoho druhů ovoce dohromady, stačí maximálně 2‒3 druhy.

Záleží na vás, jak přísně budete chtít svůj ovocný den pojmout. V nejpřísnější podobě se vyvarujte všeho dalšího a zařaďte skutečně jenom syrové ovoce. Pokud chcete volnější variantu, můžete do ovocného salátu přidat třeba nasekané oříšky a osladit ho, ovšem raději než cukrem třeba medem nebo nějakým přírodním sirupem. Největší očistný efekt bude mít den postavený jenom na ovoci.