Chcete si zpevnit ochablé držení těla? Cvičte s bosu balanční podložkou

Univerzální podložka pro jakékoli cviky

Zkratka Bosu vznikla ze slov both sides utilized, tedy použitelný z obou stran. Velmi jednoduše vysvětleno, je bosu podobný rozpůleného gymnastickému míči, který má ovšem na straně řezu, tedy na rovné straně pevnou plošinu. Můžete bosu postavit plošinou na zem, kdy nahoře bude zaoblená část i naopak rovnou částí nahoru, kdy bude stát na zaoblení. Znamená to, že u míče bosu se při cvičení používají obě jeho strany, a to jak oblá, tak i rovná.

Bosu vznikla jako rehabilitační pomůcka a cvičení bosu se dá doporučit prakticky komukoli. Pouze těsně po úrazech a podobně není příliš vhodné. S Bosu lze cvičit pilates i aerobik, posilovací i rehabilitační cviky. Bosu je tedy o skutečně velmi univerzální balanční podložka pro všestranné využití

Ideální celkové protažení těla

Jaké jsou výhody cvičení bosu? Především se díky balančním vlastnostem podložky komplexně, šetrně a rovnoměrně posilují všechny partie těla. Výborně se také zpevňují šlachy a svaly. Výrazně se po cvičení bosu zlepšuje celková koordinace pohybů a držení těla. Současně cvičení pomáhá odbourávat přebytečný tuk a posiluje srdce. Je také přínosem při odstraňování a předcházení bolestí zad a šíje.

Posilování břišních svalů také usnadňuje a zpestřuje bosu míč. Cviky na zpevnění břicha přitom nejsou nijak extrémně náročné, ale o to více účinné. Hluboký stabilizační systém, tedy svaly, které mají za úkol udržovat trup vzpřímený při chůzi, stání, sedu i běhu, tedy všech pohybových aktivitách, se díky cvičení bosu zpevňuje. Bosu tedy pomáhá držet stabilitu páteře. Slouží jak pro rehabilitační, tak i pro kardiovaskulární trénink.

Kupte si podložku domů

Pokud se rozhodnete koupit si tuto pomůcku domů, vězte, že se to opravdu vyplatí. Mějte ovšem na paměti, ideální průměr kruhové balanční podložky je 63,5 centimetru. Výška nafouknuté kopule čili bříška bosu míče je nejlepší 22 centimetrů. Více nafouknutý by bosu míč neměl být. Vyšší nafouknutí totiž způsobuje, že cviky jsou mnohem těžší a cvičení je o poznání obtížnější. Jestliže si bosu balanční podložku pořídíte, ještě než začnete pravidelně cvičit, měli byste stejně navštívit posilovnu a vyzkoušet si cvičení pod dohledem zkušených profesionálních trenérů. Ti vás budou instruovat, jak s bosu míčem cvičit, aby vaše technika cviků byla správná. Když si totiž hned od začátku nezafixujete správné provádění cviků, může se stát, že si místo posílení svalů hlubokého stabilizačního systému přivodíte nesprávnou technikou zdravotní problémy.

Relaxace po náročném dni

Bosu je jednoduchou pomůckou, na které si každý může určit obtížnost cvičení podle své obratnosti. Postupně se pak zdokonalují jednotlivé pozice a cviky. Ty nejsou nijak obtížné, snadno se je naučí všichni. Proto s podložkou bosu může cvičit kdokoli, nezáleží na jeho tělesné kondici, věku ani váze. Bosu cvičení je vhodné i pro lidi s náročným povoláním jako relaxace, protože se při něm musí soustředit na to, jak nelépe udržet stabilitu.

Zároveň cvičení nijak nezatěžuje klouby. Pokud chcete vyzkoušet bosu, je při vás ideální volbou. Má samozřejmě pozitivní vliv i na srdečně-cévní systém a pomáhá redukovat tělesný tuk. Můžete si také vybrat, jestli chcete cvičit jako rehabilitační či posilovací trénink a podle toho si vybrat cviky a jejich intenzitu.