Chcete zhubnout? Jezte rýži!

Výhodou je nízký glykemický index

Právě rýže je výborným základem pro sestavení dietního jídelníčku. Pokud máte rýži rádi a často a rádi si ji dopřáváte, je pro vás rýžová dieta správnou volbou. Určitou nevýhodou je, že jídelníček sestavený pouze z rýže je trochu jednotvárný. Účinná rýžová dieta vám ale pomůže shodit přebytečné kilogramy poměrně rychle.

Rýže a dieta mají hodně společného. Rýže totiž obsahuje hodně vlákniny. Ta v žaludku nabobtná a sacharidy se z ní budou uvolňovat postupně. Glykemický index rýže není příliš vysoký. Proto nedojde ke kolísání hladiny krevního cukru. Rýžová dieta je velmi účinná a brzy přináší potřebný efekt v podobě hubnutí.

Omezte tuky a pročišťujte trávicí trakt

Dieta na hubnutí s konzumací rýže vás zasytí. Rýže se v případě této diety kombinuje hlavně se zeleninou, drůbežím a kuřecím masem, ale také s ovocem a tofu. Obsahuje naprosté minimum tuků. Vláknina v rýži vám pročistí žaludek a střeva, díky tomu se zbavíte škodlivin. Odstraní se zbytky z trávicího traktu. Díky tomu, že nebudete konzumovat příliš mnoho živočišných tuků, můžete si také snížit hladinu cholesterolu. Při přípravě rýžových pokynů se také snažte obejít s co nejmenším množstvím tuku. Používejte kvalitní oleje, ale i tak v co nejmenším množství.

Očista organismu s pitným režimem

Nevýhodou rýžové diety je skutečnost, že v radikální verzi ochudíte své tělo o některé důležité látky. Jde především o bílkoviny, které tělo nedostává v míře, v jaké by si je zasloužilo a potřebovalo. Proto by se radikální verze diety neměla držet déle než deset dní. Potom byste měli tělu dodat živiny, které během dietní kúry nedostalo.

Jako dieta na hubnutí je ovšem velmi dobrá, pokud ji držíte v délce tři až deset dní. Dojde k očistě vašeho organismu, při které byste si ale měli také dávat dobrý pozor na správné dodržování pitného režimu. Rýže má díky velkému obsahu vlákniny čisticí schopnost a zároveň dojde k odkyselení organismu.

Zkuste rýži basmati

Po několika dnech na rýžové dietě se vám může stát, že už nebudete moci rýži ani vidět. Proto se snažte najít různé recepty na rýži, které vám jednotvárný jídelníček alespoň trochu zpestří. Můžete jíst rýži suchou, s vývarem, smíchanou s kousky kuřecího masa, s ovocem. Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte různé druhy rýže.

Z hlediska hubnutí odborníci na výživu nejvíce doporučují rýži basmati, která má velmi nízký glykemický index. Například rýže parboiled má glykemický index 47, rýže basmati 50. Tmavá rýže natural má glykemický index také 50. Pozor ovšem na předvařenou rýži, která má glykemický index až 85! Na trávení je dobrá zejména neloupaná rýže.

Dieta podle zpěvačky

Rýžovou dietu úspěšně vyzkoušela zpěvačka Dara Rolins. Tvrdí, že si vždy jednou měsíčně dopřává rýžovou kůru. Pokud si zvolíte třídenní rýžovou dietu jednou za měsíc jako Dara, uděláte něco pro své tělo, které se bude pravidelně zbavovat škodlivin, ale přitom nebudete ohroženi nedostatkem bílkovin, které po přechodu zpět na normální stravu opět rychle doplníte.

Výživoví odborníci zdůrazňují, že dodržovat rýžovou dietu delší dobu není zdravé. Proto je vhodné volit méně drastickou variantu diety, kdy si k obědu dáte rýži v různé podobě, ale jinak můžete jíst zeleninu, ovoce nebo nepříliš tučné mléčné výrobky, celozrnné pečivo i netučné maso.