Chůze a hubnutí – nejpřirozenější způsob pohybu vedoucí ke štíhlé postavě

1. Kupte si kvalitní boty

Přestože se to možná na první pohled nezdá, chůze je velmi dobrým způsobem, jak shazovat přebytečné kilogramy. Navíc k ní nepotřebujete žádné sportovní vybavení a speciální oděvy. Jenom je dobré investovat do opravdu kvalitní obuvi. Nejlépe té, která má odpruženou podrážku a pevný kotník. Turistické boty mají pevnou podrážku vhodnou pro dálkové pochody a pro náročnější terén, do města na chození se příliš nehodí.

2. Choďte do schodů a na procházky

Chůze je ideálním pohybem pro ty, kteří dosud nesportovali a chtěli by se sportem postupně začít. Díky pravidelné chůzi si budete postupně zvyšovat tělesnou kondici a potom pro vás nebude problém vrhnout se i na další sporty. Zkuste začít pomalu a postupně přidávat. Ze začátku stačí odepřít si cestování po městě a nahradit je pěší chůzí.

Vynechte autobus nebo tramvaj a snažte se alespoň část své cesty jít pěšky. Jděte třeba pěšky do práce, z práce, nebo na nákup. Jakýkoli pravidelný pohyb vám udělá dobře. Nepoužívejte výtah ve vašem domě a na pracovišti a zkuste do schodů chodit pěšky. O víkendech si vyrazte na nějaký výlet spojený s delší příjemnou procházkou.

3. Stačí pouhých 45 minut

Už když půjdete rychlou chůzí, zvedne se vám tepová frekvence. Chůze a hubnutí se proto výborně doplňuje, dokonce cvičení pomocí chůze můžete provádět i jako kardio cvičení. Právě při tomto cvičení prováděném na 65-75 % vaší maximální tepové frekvence nejlépe spalujete tuky. Proto si podřiďte měřič tepové frekvence a vyzkoušejte si, jak rychle musíte jít, abyste docílili požadovaných hodnot.

Dopřejte si potom takový pravidelný pohyb co nejčastěji. Podle odborníků je dobré vyrazit čtyřikrát do týdne na 45 minut. Pokud se každý druhý den donutíte k 45 minutové procházce, ručička váhy přímo poletí směrem dolů.

4. Používejte hole

Pohyb chůzí vás neuštve, nebudete po něm zničení, jako kdybyste strávili několik hodin v posilovně nebo běhali kolem bloku domů. Chůze je velmi dobrým způsobem hubnutí, během kterého si rovnoměrně protáhnete celé tělo. Nejde o jednostrannou námahu, protože se procvičují všechny svaly. Ideálním receptem na to, jak zpevnit zadek, je právě chůze, protože během ní namáháme hýžďové svaly. Také pánevní dno a jeho svalstvo se během chození nenásilně, ale vytrvale zpevňuje.

I u nás už se vyskytuje chůze s holemi, která šetří klouby. Takzvaný nordic walking, severská chůze, patří mezi kardio cvičení. Stačí krátký nácvik techniky této chůze s holemi. Díky holím nacvičíme správné držení těla a do chůze zapojujeme všechny svaly v těle. Právě chůze s holemi nám pomáhá odlehčit váhu, takže se jí nemusí bát ani obéznější osoby.

5. Pořiďte si krokoměr

Výborné je pokud máte na své procházky partnera, kamarádku nebo člena rodiny a můžete se vzájemně povzbuzovat. Podpora je důležitá. Zkuste se také motivovat. Vyberte si třeba o číslo menší kalhoty a řekněte si, že do nich zhubnete. Uvidíte, že to půjde překvapivě snadno.

Pořiďte si krokoměr, který vám bude odpočítávat vaše procházky. Odborníci tvrdí, že abyste měli ujít denně 10 000 kroků, aby bylo hubnutí nejefektivnější. Tento počet odpovídá zhruba pěti ušlým kilometrům. To se ale většinou nepovede, zkuste tedy pět kilometrů ujít alespoň jednou za týden, nejlépe o víkendu. Uvidíte, jak budou vaše tukové polštářky mizet. Navíc si provětráte hlavu a rozmyslíte si různé věci. Svět se vám pak nebude zdát tak černý jako před tím.

Napsat komentář