Citronový detox aneb Citron zbaví vaše tělo odpadních látek

Recept na chronické potíže

Lidský organismus často trpí překyselením, což je dáno nevhodnou stravou s velkým množstvím živočišných tuků a přebytkem sacharidů, spoustou polotovarů a instantních jídel a z toho vyplývající spousty konzervačních, dochucovacích a barvicích látek, konzervovaných potravin s velkým množstvím soli.

V těle se proto usazují různé škodlivé látky, které jsou tak trochu časovanou bombou. Pokud se hromadí, organismus se zanáší a usazované látky působí v těle jako volné radikály, molekuly, které poškozují buňky a mohou dokonce například iniciovat rakovinný růst. Minimálně ale působí různé zdravotní problémy, často například chronického charakteru, s nimiž si nevíte rady, a léčba valně nepomáhá.

Proto je důležité si uvědomit, že vaše tělo také potřebuje pravidelnou očistu. Pokud zanedbáte úklid svých orgánů, může se vám to vymstít.

Jak vyplavit škodliviny z těla

Pravidelná detoxikace těla je velice důležitou součástí zdravé životosprávy. Pokud dodržujete její zásady a snažíte se minimalizovat konzumaci nezdravých potravin, je tato detoxikace mnohem jednodušší.

I tak ale potřebujete jednou za čas vyplavit z těla škodliviny. Ideálním obdobím k tomuto kroku je jaro.

Jaké prostředky jsou vhodné k provedení přirozené a tělu prospěšné detoxikace? Patří mezi ně především v úvodu zmiňovaný citron. V čem tkví jeho přínos?

Všestranně působící plody

Velkou devizou citronu je skutečnost, že obsahuje ohromné množství vitaminu C. Tento vitamin působí v lidském těle jako antioxidant. Váže volné radikály a zbavuje nás jejich nežádoucího působení v podobě buněčných změn. Také velice účinně posiluje imunitu.

Výborně také snižuje rizika kardiovaskulárních chorob, posiluje srdce, účinně působí na pokožku. Pomáhá při tvorbě kolagenu, látky tvořící pojivovou tkáň, která hraje velkou roli při hojení poranění.

Zároveň vitamín C snižuje hladinu histaminu v našem těle, což je výborná zpráva pro alergiky. Právě histamin je látkou, která stojí za ucpáváním nosu a slzení očí. Kyselina citrónová také pomáhá předcházet vzniku ledvinových kamenů.

Sklenka vody hned po probuzení

Co je ale dále především velmi důležité, citrony účinně odkyselují organismus. Právě na tom se zakládá způsob detoxikace těla pomocí citronu.

Zjednodušeně řečeno, pokud svému tělu dopřejete denně dva a půl litru čisté vlažné vody, do které vymačkáte šťávu z většího čerstvého citronu, uděláte pro pročištění svého zaneseného organismu maximum.

Se sklenkou vlažné vody obohacené o citronovou šťávu (pozor jedině šťávu z přírodního čerstvého citronu, zapomeňte na citronové koncentráty dostupné v supermarketech, je v nich více chemie než skutečné citronové příchuti) můžete zahájit svůj den hned ráno po probuzení. Dopřejte si ji ještě před snídaní nalačno, tehdy má největší účinek.

Výborně působí šťáva, ale i kůra

Citronová šťáva by měla být ve vysoké koncentraci, počítejte zhruba jednu lžíci šťávy na 300 ml vody. Zahajte s ní ráno a potom citronovou vodu popíjejte po celý den, dokud nevypijete celých 2,5 litru. Dopřejte si toto očistné období alespoň 14 dní, pak budete mít jistotu, že z těla vyplavíte maximum škodlivin.

Výborná je i citronová kůra, ovšem z plodů, které nejsou chemicky ošetřeny. Odvádí kyselinu močovou a působí tak proti dně a revmatismu, zabraňuje kornatění tepen a vzniku krevních sraženin. V ní obsažená látka citrin posiluje žilní stěny, limonen zase brání buněčnému rakovinnému růstu.