Cizrna pomáhá ke zdraví i štíhlosti

Velké množství minerálních látek

Někteří odborníci dokonce cizrnu z hlediska jejích výživových hodnot považují za mnohem hodnotnější než klasický zelený hrách. Najdete v ní totiž velké množství hořčíku, draslíku, manganu, vápníku, zinku a fosforu, tedy minerálů, které nezbytně potřebujeme pro fungování našeho těla. Vápníku má třeba v porovnání s už zmiňovaným klasickým hrachem dokonce téměř dvojnásobek. Nachází se v ní také poměrně hodně železa, dále karoten a kyselinu listovou.

Kromě toho se v cizrně vyskytuje velké množství vlákniny, která je velmi prospěšná pro trávení. Dále jsou v ní také kvalitní tuky, rostlinné bílkoviny a samozřejmě i sacharidy. Všechny tyto látky jsou důležité pro stavbu a našeho těla. Bílkoviny jsou základem pro tvorbu svalstva, sacharidy zase palivem pro náš mozek.

Při srovnávání s čočkou nebo fazolemi je ale obsah cizrny v naší stravě přece jenom menší. Z výše uvedených informací vyplývá, že je velká škoda, jak se dosud na cizrnu v našem jídelníčku zapomínalo. V arabském světě jde o naprosto běžnou plodinu, která snad časem více zdomácní i u nás.

Kuchyňské přípravy se nebojte

Jak cizrnu správně připravovat v kuchyni? Nemusí se jí obávat ani lidé, kteří s ní nemají žádné zkušenosti nebo naprostí kuchařští začátečníci. Pokud nemáme cizrnu konzervovanou, je nezbytné ji nechat odmočit, a to alespoň na osm hodin. Stejný postup ostatně praktikujete i u ostatních luštěnin, například hrachu nebo fazolí.

Je možné ji také nechat naklíčit, tím probudíte spící enzymy. Tím se zvýší stravitelnost a cizrna je následně také v pokrmu chutnější. Pokud necháte máčet a klíčit cizrnu třeba i dva dny, nezapomeňte alespoň jednou denně vyměnit vodu.

Před kuchyňskou úpravou pak vodu slijte, odstraňte tmavé kuličky. Zalijte ji čerstvou studenou vodou a přiveďte k varu. Vařte ji minimálně jednu hodinu. Poté uvařenou sceďte a propláchněte ve studené vodě.

Jak odstranit nadýmání?

Pokud nechcete, aby cizrna příliš nadýmala, přidejte do vody koření jako oregano, bazalku, či saturejku. Pomáhá zpracovat uvolňované plyny a navíc ještě pozvedne chuť pokrmu.

Také je dobré odstranit slupky z cizrny. To se dá poměrně dobře udělat po uvaření, když se cizrna studenou vodou ochladí. Slupky se začnou oddělovat. Můžete procesu oddělování slupek pomoci i tím, že cizrnu propláchnete postupně několikrát. Právě slupky totiž do značné míry mohou za to, že cizrna nadýmá. Jejich odstraněním plynatost značně snížíte. To je dobré hlavně pokud budou pokrm konzumovat děti nebo nemocní lidé.

Zdravá součást jakýchkoli jídel

Můžete cizrnu, která svou chutí připomíná například oříšek, konzumovat buď vařenou jako přílohu k masu, nebo si ji dát s vejcem. Celou cizrnu můžete také dávat do polévky. Ale můžete ji také rozmixovat na chutnou pomazánku či kaši připravovanou stejně jako kaši hrachovou. Z vařené cizrny lze připravit i chutný salát s paprikou, rajčaty a ledovým salátem. Zakapete ho trochou zdravého doma připraveného dresinku z olivového oleje.

Je vhodná i pro využití v redukční dietě, ovšem tady pozor na poměrně velký obsah sacharidů. Existuje dokonce i samostatná cizrnová dieta. Výhodou při dietách je skutečnost, že díky obsahu sacharidů a vlákniny vás cizrna zasytí na poměrně dlouhou dobu. Nebudete trpět hlady a vaše trávicí ústrojí bude mít dost práce. Je proto dobrý nápad mít v ledničce trochu cizrny pro různé účely.