Co je to tzv. rámcový jídelníček

V dnešní době se čím dál častěji upouští od klasických jídelníčků. V nich máte na každý den rozepsán přesný typ jídel, které si máte v rámci redukčního režimu dopřát.

Takový jídelníček se na první pohled může jevit jako efektivní způsob jak zhubnout, ale není tomu tak.

Dnes se mnozí odborníci přiklánějí k mnohem smysluplnější variantě, tedy rámcovému jídelnímu plánu. O čem takový rámcový jídelníček je a jak ho dodržovat?

Živiny v rámci jednoho jídla přesně podle vašeho gusta

Jak již název napovídá, v rámcovém jídelníčku se budete soustředit na živiny obsažené v jednom jídle. Dostanete seznam jednotlivých živin a potravin, které tyto živiny obsahují.

V rámci jednoho jídla je zde rozepsáno, kolik gramů od každé z těchto živin byste měli ideálně přijmout. Nejste tak striktně nuceni nakupovat dokola ty stejné potraviny.

Výhodou tohoto jídelníčku je také fakt, že si ho můžete sestavit sami, přesně podle svých představ. Přesto budete díky němu dodržovat doporučenou dietu a její energetickou hodnotu.

V rámcovém jídelníčku přesně uvidíte, kolik a čeho si máte dát k snídani, k obědu, i k večeři.

Rámcový jídelníček obsahuje potraviny rozdělené do jednotlivých kategorií živin, tedy sacharidů, bílkovin a tuků. Od každé z těchto kategorií si potom v danou dobu naložíte množství jídla, vám spočítané na míru.

Jídelníček na míru, který vás naučí jíst dlouhodobě správně

Energetická hodnota jídelníčku je pro každého zcela odlišná. Záleží na tom, jaký je váš konkrétní cíl. Od něj se bude sestavování jídelníčku odvíjet.

Při jeho sestavování se zohledňuje váš aktuální stav, nutriční stav i stav metabolismu. V neposlední řadě také to, zda se pravidelně hýbete či nikoliv.

Správně vypracovaný rámcový jídelníček je tedy šitý přesně na míru. Příslušný nutriční terapeut s vámi probere vaší celkovou anamnézu a zohlední při jeho sestavování všechny důležité faktory (intolerance, nesnášenlivosti či preference potravin).

Nemusíte se bát, že byste dostali do ruky seznam, na kterém budou jídla, se kterými jste se nikdy nesetkali. Tento styl jídelníčku je velmi efektivní a skrývá v sobě nespočet výhod.

Díky možnosti sestavit si ho zcela individuálně, se naučíte jednu velmi důležitou věc – přemýšlet nad jídlem a jeho skladbou. Výživový plán vám nikdy nikdo nebude nastavovat do konce života, proto je potřeba, abyste si zásady zdravého stravování co nejvíce zafixovali a naučili se je využívat v praxi.

Díky tomuto jídelníčku si osvojíte základní dovednosti při sestavování redukčního, zdravého u udržovacího režimu. Do budoucna už si budete vědět rady, co a v jakém poměru si na talíř naservírovat.

Krok ke spokojenějšímu životu

Až si budete vybírat, jaký výživový plán a od koho si jej vybrat, rozhodně jděte za odborníkem. Nejlépe takovým, který neprošel pouze několikahodinovým kurzem, ale musel absolvovat vyšší nebo vysokou školu v oboru.

Takový odborník vám pravděpodobně nestrčí do ruky štos papírů s vypracovanými jídelníčky. Bude se naopak snažit, abyste cestu za zdravým stravováním pochopili sami.

Věřte, že si tento životní styl zamilujete a budete ho využívat ke svému prospěchu v dlouhodobé perspektivě.