Co jíst pro snížení váhy a ochlazení organismu zároveň?

Pro někoho prázdniny pomalu ale jistě končí, jiným dovolená teprve začíná. Ať tak či onak, parné letní dny se týkají nás všech. Spolu s vysokými teplotami se navíc zvyšuje i počet těch, kteří jsou dehydratovaní.

Jak tedy organismus příjemně zchladit a spolu s tím i shodit nadbytečná kila, jež jste v létě díky pravidelným grilovačkám nabyli? Nejen to se dočtete v našem článku.

Když jen ledová sprcha nestačí

Zchladit tělo studenou sprchou se sice jeví jako dobrý nápad, problém s dehydratací však nevyřeší. Stejně důležité jako vnější ochlazení je i to vnitřní. K němu vám pomůže správně zvolená strava.

Podle jakých kritérií potraviny vybírat?

Teorie zahřívacích a ochlazujících potravin vychází z tradiční čínské medicíny, která se v současné době stává mezi lidmi čím dál tím více populární.

Dle výše uvedené teorie by měl člověk upřednostňovat konzumaci lokálních, sezónních potravin. Tyto potraviny se dále dělí na ochlazující, hřejivé a neutrální.

Na základě jejich teplotních charakteristik lze následně určit tepelný efekt konkrétní potraviny na lidský organismus.

Zlatá střední cesta

Nalézt rovnováhu ve stravování vede k dlouhodobé spokojenosti a zdraví. V případě ochlazení organismu zevnitř je onou rovnováhou kombinace ochlazujících i neutrálních potravin vhodných ke konzumaci.

Stejně důležitý, jako samotný výběr potravin, je i rozestup mezi nimi, a to v pravidelném časovém intervalu. Jinými slovy nevynechávejte jednotlivé denní chody a nezapomínejte také na pravidelný pitný režim.

Příklady jednotlivých druhů potravin

Ochlazující potraviny

  • zelenina v syrovém stavu (rajčata, okurky, hlávkový salát, …)
  • vodnaté ovoce, zejména tropické, subtropické a lesní
  • mléčné výrobky
  • máta
  • chilli
  • olivy

Neutrální potraviny

  • ovoce mírného pásu, především švestky
  • listová a kořenová zelenina
  • ryby
  • mořské plody
  • rýže
  • brambory
  • obiloviny
  • luštěniny
  • ořechy
  • semínka

Zahřívací potraviny

  • tepelně upravené maso
  • polévky
  • vejce
  • cibule
  • česnek
  • pórek
  • křen
  • zázvor
  • skořice
  • sůl
  • pepř
  • hořčice
  • bylinky (bazalka, rozmarýn, tymián, hřebíček)

Vyhýbat se nemusíte ani zahřívacím druhům potravin, při vysokých teplotách je však omezte na minimum. Ideální je vybírat mezi nimi takové, které vás vnitřně zchladí, přičemž zbytečně nezatíží vaše trávení.

S těmito potravinami lze také velmi snadno sestavit jídelníček, díky němuž zhubnete. Ve výsledku může být nejen ochlazující, ale navíc dietní a nutričně výživný zároveň. Dbejte přitom na základní pravidla zdravé, vyvážené stravy s ohledem na velikosti porcí všech porcí spořádaných v průběhu dne.