Couples workout: Společný trénink utuží vztahy

Jak pohybem podpořit lásku

Nejenom, že se s pomocí couples workout vypotíte a společně protáhnete, ale zároveň také posílíte svůj vztah. Vždyť jak jinak posílit svoji lásku, než opravdovým společným posilováním?

Lépe se navzájem poznáte, najdete svoje tělesné limity, nedostatky i přednosti, budete si navzájem oporou při dozoru během provádění cvičení. Společné hubnutí a pocení v posilovně podpoří váš vztah. Budete se na cvičení těšit více, než kdybyste se chystali do posilovny sami. Navíc si vzájemně můžete být jeden druhému trenérem.

Muž by se neměl předvádět

Pokud chce žena do posilovny, ideální je, když jí může muž ukázat základy, co zde může dělat a vést ji správným směrem. Je skvělé, mohou-li trávit společný čas v tělocvičně. Pokud má muž se cvičením zkušenosti, může ženu vést v posilovně od prvního dne.

Jak na to? Je důležité, aby protentokrát zapomněl na to, jakou maximální váhu se mu podaří zvednout. Pokud půjde jenom za svými zájmy a bude se předvádět, svoji partnerku stoprocentně odradí, protože mu nebude stačit. Ženy se také často bojí činek větší váhy. Takže machrováním ji ke společnému párovému tréninku určitě nepřimějete.

Lehčí činky jsou lepší

Důležité je zvolit jednodušší cvičení a udržet ženu v pohybu. Lehké činky fungují jako maskování silového tréninku, lze s nimi dělat větší počet opakování cviků.

Muž musí při párovém cvičení brát v úvahu, že zatímco on chce především posilovat svaly hrudníku a rukou, partnerka se zaměří více na spalování tuku a kalorií a formování postavy. To ovšem není na překážku, zvládnout se dá obojí.

Tandemové cvičení párů je zaměřeno hlavně na budování svalové hmoty a spalování přebytečného tuku. Podle trenérů ženy často volí procvičování vnitřní strany stehen nebo třeba předkopávání, zatímco mnohem účinnější jsou z hlediska tvarování postavy a zrychlení metabolismu cvičení tahová nebo dřepy.

Jak sladit požadavky muže a ženy? Na závaží v podobě činek jednoduše zapomeňte.

Párové cvičení bez závaží

Společný trénink se dá provozovat i bez činek, naopak je tím zajímavější a účinnější. Jeho obliba spočívá hlavně v tom, že nemusí jít o posilování, během kterého v posilovně zvedáte těžké váhy.

Stejně dobře jako činky a posilovací stroje můžete pro provádění různých cviků využít partnerovu hmotnost a dynamiku jeho pohybů. Pracujete zde jednak s vahou vlastního těla a jeho odporem a potom s vahou svého partnera. Takové cvičení už ovšem vyžaduje vzájemnou souhru a pár, který už se v posilovně pořádně rozkoukal.

Sladit se dá i při józe

Pokud se na to cítíte, zkuste například dvojité kliky. Muž si lehne na záda a natáhne paže do předpažení. Partnerka si stoupne za jeho hlavu a položí svoje dlaně na jeho. Muž cvičí tlaky na hrudník pomocí váhy partnerčina těla. Přitom žena provádí na rukou muže klik. U obou dochází k posilování paží, prsních svalů, tricepsu, ramenních svalových pletenců.

Podobným cvikem jsou kliky s opřením o kolena. Tentokrát leží na zádech partnerka a pokrčí nohy v kolenou do pravého úhlu. Její muž položí dlaně na její kolena a krčí paže v loktech. Posiluje tricepsy, zatímco jeho partnerka vnitřní stehna. Tato cvičení jsou dosti náročná na spolupráci, souhru, ale tvoří ideální příležitost pro povzbuzování a vzájemnou motivaci. Další možností couples workout je párová jóga, například hatha jógu lze cvičit v páru.