CrossFit: Intenzivní trénink, který zlepší kondici

Vychází se z kruhového tréninku

Princip kruhového tréninku je poměrně jednoduchý, ovšem velice účinný. Na několika stanovištích procvičujete různé partie svalů a kloubů. Na jednotlivých stanovištích v průběhu celého tréninku střídáte jedno cvičení za druhým.

Důležité je střídat svalové partie, které namáháte. Jestliže na jednom stanovišti intenzivně procvičujete horní končetiny a jejich svalstvo, na dalším se pak zaměříte naopak na dolní končetiny.

Pokud se nadchnete pro tento druh cvičení, velmi vám to pomůže zvyšovat svoji výkonnost. CrossFit není v podstatě ničím jiným, než významně zdokonalenou formou kruhového tréninku.

Nejenom posilujete, ale také si zlepšujete kondici

Nejde přitom o nijak složité cvičení, ovšem jeho velkou výhodou je, že s ním posilujete celé svoje tělo. Efektivně přitom spojujete prvky různých druhů cvičení. Jde přitom hlavně o gymnastiku, silový trénink ale také procvičování rychlosti.

Tělo tak pro svůj rozvoj využívá cvičení se svojí vlastní vahou i aerobní cvičení. Bez síly a vytrvalosti přitom vypracovaného těla nedosáhnete.

Při CrossFitu si nejenom zpevňujete svalstvo, ale zároveň také zlepšujete celkovou zdatnost. Právě v tom také tkví rozdíl mezi běžnými posilovacími cviky provozovanými v posilovně a Crossfitem.

Nemáte téměř žádné odpočinkové přestávky

V posilovně se vždy soustředíte na jednu konkrétní svalovou skupinu, kterou posilujete, pak ji vyměníte za jinou a pro změnu posilujete ji. Ovšem CrossFit je komplexní, u něj se dává přednost celkovému kondičnímu tréninku, při kterém pracuje celé tělo, nejenom určité části.

Liší se také od klasického kruhového tréninku. U toho totiž vždy po skončení cvičení na jednom stanovišti následuje kratičká pauza, po které začínáte cvičit na dalším stanovišti. U CrossFitu žádné pauzy nejsou, tam jedete téměř nonstop. Navíc zde cvičíte na čas.

Cvičíte s vlastní vahou těla i pomůckami

Podstatné je i to, že zde nepotřebujete posilovnu, protože necvičíte na žádných strojích. Díky tomu se CrossFit dá cvičit prakticky kdekoli, kde máte podmínky, především dostatek prostoru.

Velkou část cviků přitom tvoří ty, jež pracují s vlastní vahou těla, například kliky nebo sedy lehy. Také se ale mohou používat nejrůznější cvičební pomůcky. Cvičí se s medicinbaly, kettlebelly, skáče se přes švihadlo.

Skloubit perfektní provedení cviků s rychlostí je těžké

Je třeba ovšem zdůraznit, že Crossfit je vhodný především pro trénované lidi, kteří už mají něco za sebou. Nováčci to mají docela složité. I ti, kteří pravidelně cvičí, po první hodině zjistí, že jim intenzivní trénink přinese pěkné bolesti svalů. Rozhodně se nejedná o jednoduchou disciplínu.

Musíte přitom cviky provádět správně, jejich technika musí být dokonalá, jinak cvičení nemá smysl. Kromě toho ale také cvičíte na čas, takže musíte být neustále v tempu. Skloubit tyto dvě věci přitom není jednoduché ani pro zdatného cvičícího.

Soutěžíte o nejlepší čas

Jak vlastně takový trénink CrossFit vypadá? Můžete trénovat v tělocvičně nebo kdekoli jinde. Když cvičíte ve skupině, jde vlastně o to, že mezi sebou soutěžíte, kdo dosáhne nejlepší čas. Ovšem rychlost provedení cviků v žádném případě nesmí být na úkor jejich kvality.

Začátečníci ovšem nemusejí soutěž o čas zvládnout. Je pro ně dost těžké zvládat cviky, natož být co nejrychlejší. Proto je třeba přizpůsobit náročnost cviků začátečníkům, aby vše neodradilo dříve, než je cvičení chytne.