Cuketa, jak ji neznáte

Cuketa (nebo cukína) je druh tykve obecné, na rozdíl od ní však pochází z Evropy, konkrétně z Itálie (odtud i název – z italského zucca či zucchine).

V kuchyni má řadu využití a kvůli jemné chuti je výborná se silnějšími dochucovadly (koření, česnek).

Jak cuketa pomáhá při hubnutí?

Na svou hmotnost obsahuje nízké množství kalorií, takže jí v podstatě můžete sníst, kolik chcete. Navíc se dá jednoduše připravit, aniž byste museli použít příliš tuku, soli nebo cukru (lze z ní dělat rovněž sladké pokrmy, např. muffiny), takže je stále lehká a zdravá.

Má rovněž vysoký obsah vlákniny zlepšující zažívání a podporující pocit sytosti.

Co všechno v cuketě najdete?

Již výše zmiňovaná vláknina mj. pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Cuketa je výborným zdrojem manganu (stopový prvek důležitý pro mnoho fyziologických pochodů, metabolismus cukrů – jeho nedostatek může zvýšit riziko vzniku diabetu, a který funguje i jako antioxidant) a vitamínu C.

Dále obsahuje vitamín A, kyselinu listovou (nezbytnou pro těhotné ženy) a ostatní vitamíny B-komplexu, hořčík, draslík, měď, fosfor, zinek, vápník, omega-3 mastné kyseliny, aminokyseliny a bílkoviny.

Jaké jsou zdravotní účinky cukety?

Má vysokou nutriční hodnotu ze samých pro zdraví významných látek a díky tomu mj. snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny (zejména tlustého střeva, která je u nás velmi rozšířená).

Dále má protizánětlivé vlastnosti, slouží jako domácí prostředek ke zmírnění příznaků astmatu, artritidy a dalších bolestivých projevů, snižuje vysoký krevní tlak a pomáhá detoxikovat organismus.

Několik receptů

Cuketový bramborák (cukeťák)

Ingredience (na 4 porce): 400 g (asi 2) cukety, 4 brambory, 2 vejce, 2 stroužky česneku, hladká mouka, sůl, olej na smažení

Postup: Cukety nastrouhejte nahrubo, brambory najemno, osolte je a nechte chvíli odstát – vypocení vody lze urychlit promačkáním cukety a brambor rukou. Poté přidejte česnek, žloutky a moukou posypte těsto. Bílky našlehejte do pěny, kterou pak do těsta zapracujete. Osmažte na oleji (pro redukční dietu se doporučuje přírodní, nejlépe olivový). Jestliže těsto povoluje, přidejte trochu mouky.

Lečo z cukety

Ingredience(na 4 porce): 400 g cukety, 4 zelené papriky, 4 rajčata, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, 4 PL oleje

Postup: Omytou cuketu nakrájejte na plátky, papriky očistěte, zbavte semínek a nakrájejte na nudličky, cibuli a rajčata na kolečka. Směs dochuťte solí, pepřem a česnekem a důkladně promíchejte. Poté rozdělte na alobal, každou porci pokapejte olejem a dobře zabalte. Vložte do horké trouby a pečte asi 20-30 minut. Podávejte s masem či bramborami.

Cuketa se zakysanou smetanou

Ingredience (na 4 porce): 400 g cukety, 1 čl tuku, ½ čl sušené bazalky, kelímek zakysané smetany, špetka soli

Postup: Oloupanou cuketu nakrájejte na nudličky, osmahněte, dochuťte bazalkou a solí, mírně podlijte vodou a čtvrt hodiny duste. Do hotového pokrmu vmíchejte smetanu. Rychlá letní příloha k pečenému masu nebo vařeným bramborám.

Lze připravit také se sladkou smetanou (šlehačkou).

Cuketová polévka se sójovou omáčkou

Ingredience (na 4 porce): 400 g cukety, 1 PL sójové omáčky, ½ ČL glutasolu, špetka soli, petrželka

Postup: Do 1 l vroucí vody přidejte na proužky nakrájenou oloupanou cuketu. Vařte asi 15 minut, přidejte omáčku, glutasol a dle chuti přisolte. Hotovou polévku ozdobte nasekanou petrželkou.