Cvičení v horkém počasí: Jak si protáhnout tělo a přitom nedostat úpal?

Vyšší teploty mohou přinést kolaps

Jaká je odpověď na otázku, zda cvičit i v okamžiku, kdy sluníčko pálí a teploměr už překonal třicítku? Cvičit můžete, ovšem měli byste dodržovat určité zásady a neměli byste se přepínat. Proč? Vyšší teploty v létě znamenají větší námahu pro vaše srdce a plíce. Vaše tělesná teplota se zvyšuje, následkem toho se více prokrvuje kůže. Do svalů se dostává méně krve, stoupá srdeční tep.

V případě, že hodnoty vzdušné vlhkosti jsou vyšší, nedochází ke správnému odpařování potu. Ochlazovací systém lidského těla přestává fungovat. Potom mohou přijít nepříjemné bolesti hlavy, vyčerpání a úžeh. Abyste zabránili kolapsu, je třeba zajistit si pro cvičení správné podmínky a nepřehánět ho. Pokud máte vyšší krevní tlak, raději se zvýšené tělesné aktivitě vyhněte.

Vyhráno nemáte ani v klimatizované posilovně

Pokud se rozhodnete cvičit uvnitř ve fitness centru se zajištěnou klimatizací, zdánlivě máte vyhráno. Jenže i v tomhle případě pozor. Nepodceňujte přechod z horkem rozpálené ulice do příjemně chladné klimatizované místnosti. Nechte si chvíli na aklimatizaci, na vyrovnání teplot. Příliš velký rozdíl mezi teplotou venku a v klimatizované místnosti nepůsobí na vaše zdraví dobře.

Jenže poručit sluníčku, aby tolik nepálilo, bohužel nemůžete. Proto se alespoň vyvarujte rychlých přechodů. Nevrhněte se zpocení a uhřátí hned k činkám nebo posilovacím strojům. Dejte si krátkou sprchu, chvíli počkejte. A ani v posilovně pak nepodceňujte dostatečný příjem tekutin.

Plavejte a chlaďte se ve vodě

Pokud chcete cvičit venku, zvolte si vhodný sport. Výborné je plavání. Ovšem při koupání a plavání ve venkovních bazénech a přírodních koupalištích pamatujte na to, že musíte dávat pozor, abyste se nepřehřáli. Buďte ve vodě jenom omezenou dobu, nezapomeňte na pravidelné mazání voděodolným opalovacím krémem s dostatečně vysokým UV filtrem. I ve vodě se můžete spálit, protože sluneční paprsky pronikají vodou a při plavání jste na hladině vystaveni jejich intenzivnímu působení. Na druhou stranu voda je výborným prostředkem, který podporuje samoochlazovací systém vašeho těla. Horka ve vodě budete zvládat lépe.

Sportujte v lese a ve stínu

Pro další sporty jako například běh, jogging, jízda na kole, na kolečkových bruslích si vybírejte stín nebo alespoň polostín. Jděte si zaběhat do lesa nebo alespoň do aleje či parku, kde se stinná místa střídají s těmi slunečnými a nebudete tak slunečnímu záření vystaveni příliš dlouho. Pokud už musíte sportovat přímo na slunci, vyberte si dobu buď brzy ráno, nebo naopak pozdě večer, kdy intenzita paprsků není tak vysoká.

Chraňte se kloboukem a hodně pijte

Nezapomínejte také na pokrývku hlavy, která je venku účinnou prevencí proti úpalu. Vezměte si plátěný klobouk nebo čepici a také sluneční brýle s vysokým ochranným faktorem, který ochrání vaše oči.

Samozřejmě dodržujte pitný režim. Nečekejte, až dostanete žízeň. Pijte po troškách a často, berte si s sebou ven plastovou láhev s pitím. Připravte si do ní nejlépe neperlivou vodu, jestliže chcete dosahovat vyšších výkonů, potom zvolte iontový nápoj. Jezte hodně zeleniny a ovoce. Zvolte si pohodlné a vzdušné oblečení, které bude při sportování dobře sát pot.