Cvičení s vlastní vahou těla: Posilování pro hubnutí a zlepšování tělesné kondice

Preventivní pohybová aktivita

Při tomto cvičení nepotřebujete nic jiného, než kousek volného prostoru. Nemusíte mít žádné pomůcky, stačí vám tepláky. Cvičit se dá u vás doma v obývacím pokoji, na dvoře, v přírodě i v tělocvičně, zkrátka všude. Jestliže nemáte rádi atmosféru posiloven a cvičení na přístrojích nebo s činkami, i tak můžete udělat něco dobrého pro svoje zdraví.

Na první pohled můžete mít dojem, že cvičení s vlastním tělem je jednodušší, než cvičení na přístrojích nebo s činkami, ale trénink může být úplně stejně náročný nebo dokonce náročnější. Jeho výhodou ovšem je, že je šetrnější k vašemu tělu. Nepřepínáte tolik svaly, takže nedochází k následné svalové únavě jako u klasického posilování. Cvičení s vlastní vahou těla je pohybovou aktivitou, která slouží jako prevence proti zdravotním potížím.

Cvičte při správné tepové frekvenci

Navíc zdaleka nejde o jednotvárné cvičení. Během tohoto druhu pohybu zapojujete do činnosti vnitřní svaly těla, takže zpevňujete jeho držení. Zjistíte, že si postupně zvyšujete kondici a po nějaké době můžete začít cvičit těžší variantu cviku nebo si zvolit větší počet opakování jednotlivých cviků. Tím si zvyšujete vytrvalost, také se svaly lépe prokrvují.

Cvičení se obvykle provádějí tahem či tlakem a zvyšuje se svalové napětí. Využívá se při nich působení tělesné síly. Příkladem jsou kliky, dřepy, sklapovačky, vzpory, shyby a mosty. Jde o cyklické opakování jednotlivých cviků v sériích.

Při cvičení jednotlivých sérií je důležitá tepování frekvence pro spalování tuků. Váš tep by měl při cvičení dosahovat zhruba 65-70 % maxima, protože při této tepové frekvenci nejlépe spalujete tuky.Takové posilování velmi pomáhá při hubnutí.

Posilujete břicho i zadek

Cvičení s vlastním tělem je velmi bezpečnou formou posilování, která pomáhá udržovat svalovou rovnováhu.Je ideální pro posilování břišních svalů, velmi problematické partie při hubnutí. Také cviky na zadek pomohou zpevnit tuto tělesnou partii. Výhodou je, že cviky jsou nenáročné na prostor, mohou je provádět muži i ženy bez ohledu na jejich věk a tělesnou kondici. Není potřeba provádět velké množství opakování, ale spíše dávat pozor na správnou techniku cvičení, aby se zapojovaly rovnoměrně všechny svaly v těle a docházelo k posilování břišních svalů, ale také zpevnění svalů hýžďových. Důležitá je také otázka, jak zhubnout stehna.

Neměňte často tréninkové programy

Dobré je, když si třeba dva dny v týdnu dopřejete posilování při cvičení s vlastní vahou těla a zbylé dny jiné aktivity, aby vaše svaly měly možnost zregenerovat. Trénink nemusí být příliš dlouhý, ale o to intenzivnější. Je třeba dát si pozor, abyste cviky prováděli správně. Proto je dobré nastudovat si na internetu online cvičení, pokud nemáte možnost konzultovat vše s cvičitelem. Když budete cvik provádět špatně, můžete si přivodit více problémů, než užitku. Vhodné také je, když při cvičení budete střídat cviky pro zvýšení napětí svalů s uvolňovacími cviky. Trénujete tak odolnost a vytrvalost.

Mezi cvičení s vlastní vahou těla ale patří i flowin nebo TRX cvičení. Můžete si stanovit tréninkový program a cvičení postupně střídat, ovšem tréninkové programy byste neměli měnit příliš často. Jedině tak můžete nechat cvičení působit a vyzkoušet si jeho skutečnou účinnost.