Cvičení v každém věku

Pohyb je důležitý v každém věku. A kdo si myslí, že čím jsme starší, tím jej méně potřebujeme, se jednoduše mýlí. Důchodový věk nám sice nebude umožňovat tolik aktivit a sportů bez omezení, ale přesto máme na výběr z mnoha činností. Navíc nemusí jít jen o cvičení.

Začněte chůzí

Existují speciální cvičení pro seniory. Pokud se ale přeci jen chcete připravit svépomocí a přejete si být trošku ve formě, než se například vydáte na společná cvičení, začněte sami. Ideálním pohybem pro nastartování fyzičky je obyčejná chůze. Mnozí starší lidé rádi využívají hromadnou dopravu. Pokud i Vy patříte mezi ně, zkuste ji od teď alespoň na pár dní vynechat a dojít si nakoupit pečivo jednoduše pěšky.

Chůze je nejpřirozenějším pohybem pro naše tělo, a přesto je velmi účinná. Až si budete připadat více fyzicky zdatní, můžete vyzkoušet zmíněné speciální druhy cvičení zaměřené pro důchodový věk, které mají nejednu výhodu.

Společné cviky

Skupinová cvičení jsou upravována přesně podle fyzické kondice jednotlivců. Může se jednat o mnoho aktivit. Od společných procházek a turistických výletů, po cvičení v bazénu, společné posilování, ale jsou to i oblíbené kolektivní sporty. Právě tato cvičení pro seniory jsou ideálním prostředkem jak poznat nové lidi. Účastníci se pak těší na sport, ale i na příjemná setkání u odbíjené, fotbálku nebo volejbalu. Každý si vybere podle své zdatnosti.

Speciálně vyškolení instruktoři se dokážou postarat o bezproblémový průběh aktivit a zabrání i zbytečným úrazům, a to například kvalitním strečinkem, posilovacími cviky nebo třeba i doporučí cvičení doma.

Výhody pohybu

Pohyb je důležitý i ve vyšším věku. Nemusíme se zbytečně přemáhat, ale stačí pravidelný pohyb v našich možnostech. Svalstvo nebude ochablé, člověku se vrátí vitalita a chuť do života a navíc je to prevence mnohých chorob, nemluvě pak o redukci nadbytečných kilogramů. Shodit pár kil lze kdykoliv, ale hubnutí podle věku je třeba lehce přizpůsobit. Pokud se přeci jen chcete pustit do náročnějších sportů nebo chcete shodit větší objem tělesného tuku, je vhodné se poradit se svým lékařem, trenérem či výživovým poradcem.