Cvičit v těhotenství a nebo ne? A jaké cviky zvolit?

O cvičení se poraďte s lékařem

Cvičení pro těhotné rozhodně není škodlivé, právě naopak. Ovšem každá budoucí maminka by měla především brát ohled na svůj aktuální zdravotní stav. Pokud má rizikové těhotenství, samozřejmě by měla být ve svých pohybových aktivitách velmi opatrná a vše konzultovat se svým ošetřujícím gynekologem.

Jestliže ale její těhotenství probíhá bez větších potíží, neexistuje důvod, proč by se nějakému pohybu neměla věnovat. Naopak, cviky pro těhotné mohou upevnit její kondici a připravit ji také vhodným způsobem na porod. Ten může díky trénované kondici probíhat mnohem lépe a hladčeji. I v tomto případě by se ale o svých pohybových aktivitách měla poradit s ošetřujícím lékařem a rozhodně se vyvarovat extrémních adrenalinových aktivit.

První trimestr zůstaňte raději v klidu

První trimestr by se ale měl nést spíše ve znamení klidu. Mnohé ženy mohou mít potíže těhotenství udržet, proto je lepší v tomto období dodržovat klid a pečovat o sebe. Teprve po dvanáctém týdnu začít pozvolna se specializovaným cvičením.

Díky pravidelnému cvičení v těhotenství si posilují svaly, aby byly schopné nosit rostoucí bříško a přitom je nebolela záda a také aby byly schopny při porodu pracovat se svaly pánevního dna. Mohou zároveň do cvičení zapojit i prsní svaly a připravit se tak na náročné období kojení.

Chce-li se těhotná žena pustit do cvičení, rozhodně by se měla obrátit na odborníky, školené instruktory, kteří vědí, jaké cviky jsou v těhotenství nejlepší a jak je správně provádět. Některých cviků by se měly budoucí maminky dokonce vyvarovat, například těch, které způsobují větší prokrvení malé pánve nebo těch spojených s rizikem pádu nebo otřesů. Cviků v těhotenství se rozhodně není třeba bát. V druhém a třetím trimestru může maminka cvičit prakticky až do porodu. Je ale samozřejmé, že bude cvičit v rozumné míře a nastanou-li nějaké komplikace, raději od cvičení ustoupí.

Nabídka je široká: overbally, pilates, gravidjóga, břišní tance

Výborné je například cvičení na overballech, velkých míčích. Pohupováním se masíruje pánevní dno a díky pružnosti míče není cvičení nijak náročné. Kroužení pánví na míči ve sprše je také výbornou metodou jak si při porodu ulevit od bolesti.

Další vhodnou přípravou na porod je pilates pro těhotné. Právě pilates může pomoci od bolestí zad způsobených velkým bříškem v posledním trimestru těhotenství. Posilování pánevního dna pomocí pilates také zajistí rychlejší zotavení svalstva po porodu. Také pilates pomáhá správnému dýchání, které u porodu je velmi důležité.

Jóga a zejména její soustava cviků zvaná gravidjóga znamená, že matka při cvičení pro těhotné nesoustředí jenom sama na sebe, ale také na miminko. Učí se sledovat svůj dech, koncentrovat se. Právě gravidjóda pomůže správným dechem okysličovat a vnímat tělo a miminko. Při porodu tyto věci maminka jako když najde. Bude umět tlačit svaly do břicha, aniž by jí to způsobovalo potíže.

Propojení s miminkem přináší i břišní tance. Ostatně, právě břišní tance vznikaly v Orientu především proto, aby budoucím maminkám pomohly s jejich úlohou. Cviky pro těhotně, které se při břišním tancování provozují, posilují celé tělo a miminko vlastně tančí společně s ženou. Kroužení boků ve tvaru osmiček také přináší úlevu od porodních bolestí. Výborné je i plavání a chůze.