Dieta podle Madonny

Makrobiotická dieta, tedy zdravé stravování, ve kterém jsou vynechány některé druhy potravin, je někdy zaměňována s názvem Bio dieta nebo organická dieta, které ale znamenají trochu něco jiného. Makrobiotickou dietu proslavila americká zpěvačka Madonna, jenž i ve věku přes 50 let udivuje skvělou postavou a kondicí nutnou pro náročná vystoupení.

Makrobiotika je způsob zdravého života známý již po tisíciletí. Nejde tedy o typickou dietu drženou několik dní, ale o celoživotní filozofii. Základ tvoří strava z přírodních rostlinných produktů (většinou biopotravin), jako jsou obiloviny, zelenina, luštěniny a ryby. V určitém smyslu tato dieta značí návrat k přírodě, proto se v ní příliš neobjevují produkty už člověkem nějak zpracované, tedy sýry, maso a sladké pochoutky.

Nejlépe zhubnete za pomoci pohybu

Úbytek váhy zajístí to, že se makrobiotika vyhýbá živočišným tukům, polotovarům a rafinovanému cukru. Madonna je ovšem kromě zdravého stravování zároveň příznivkyní pohybu, hlavně jógy, takže zejména pohyb vám pomůže ke štíhlosti.

V jídelníčku patří hlavní role obilovinám – zrna pšenice, ječmene, neloupané rýže, pohanky, jáhel, žita, ovsa, kukuřice, rybímu masu, sojovým výrobkům a jako přílohu jíte zeleninu (nejlépe té domácí nebo bio).

Nezbytnou složkou jsou luštěniny, které pro vysoký obsah bílkovin dokážou částečně nahradit maso. Jídelníček oživuje speciální prvek, kterým jsou mořské řasy ceněné pro mnoho minerálních látek a přidávané nejčastěji sušené do polévek. Makrobiotika reguluje i hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Tato strava podle mnohých názorů může eliminovat i některé alergie.

Nemusíte přejít na makrobiotiku ze dne na den, ale můžete začít postupně přijímat některé její prvky. Jednoduše jde upustit od smažených nezdravých jídel, sladkostí, kávy a alkoholu. Namísto masa svému tělu můžete dopřát více luštěnin a zeleniny, omezit cukr a sůl zčásti nahradit sojovou omáčkou.

Typický příklad makrobiotického jídelníčku:

  • Snídaně: Pohanková kaše s kyselým zelím
  • Oběd: Luštěninové karbanátky ze sóji, cizrny a pohanky, doplněné řasou kombu, kukuřičným škrobem, orestovanou cibulkou, majoránkou a jako příloha dýňové zelí (nahrubo nastrouhaná dýně, podusená, osolená a politárýžovým octem).
  • Večeře: Salát z celozrnných těstovin s rybím masem.

Kde zakoupit biopotraviny

V úvodu zmíněné biopotraviny jsou v americe někdy označované jako organic, z toho název organická dieta. Jedná se o produkty vyrobené v ekologickém zemědělství (bio farmy), kde se pěstují plodiny a chovají zvířata bez použití umělých hnojiv, postřiků, hormonů, chemických přípravků a jakýchkoliv jiných umělých látek. Bioprodukty a biomaso můžete jíst i bez toho, že chcete držet makrobiotickou dietu, ale prostě si je koupíte kvůli tomu, že jsou zdravější.

V Česku je koupíte při nákupech přímo na farmách nebo na místních trzích. Postupně už je najdete ale i na pultech některých supermarketů. Problémem je, že tento název sami zemědělci nebo obchodníci často zneužívají a označují za bioprodukty i výrobky, která kritéria nesplňují, s úmyslem prodat je za vyšší cenu. Správně označené biopotraviny vynikají klasickou přírodní chutí a například u zeleniny a brambor i vyšší trvanlivostí.