Dobrým a pravidelným spánkem k hubnutí a udržování postavy

Nepravidelný a krátký spánek rozhodí hormony

Mezi lidmi sice často přetrvává mýtus, že kdo dlouho a často spí, je tlustý, jenže ve skutečnosti to není pravda. Naopak. Kratší, nepravidelný spánek je spojován spíše s obezitou. Souvisí to i s vyplavováním růstového hormonu, ke kterému dochází hlavně večer. Pokud tělo ponocuje, nedokáže správně spalovat živiny, což se v konečném důsledku promítá i do přibírání kilogramů. Tělo si dělá zásoby v podobě tuku.

Obezita, jejíž příčinou je špatný spánek, vzniká regulací hormonů. Například hormony orexiny regulují spánek i příjem potravy. Vliv na hormonální rovnováhu má i hladina grelinu, hormonu zodpovědného ze zvýšenou chuť k jídlu. Je-li hladina grelinu zvýšená, naopak poklesne hladina leptinu. Právě hormon leptin přitom snižuje chuť k jídlu. Půjdete-li pozdě spát, je také mnohem pravděpodobnější, že vás večer přepadne hlad a vyluxujete ledničku.

Stresujeme se každý den

Nedostatek spánku přitom odborníci označují jako jednu z příčin tloustnutí a obezity. Dokládají dokonce, že když prodloužíme spánek o hodinu denně, snižujeme tím riziko tloustnutí. Z toho jasně vyplývá, že chceme-li trvale hubnout, měli bychom dávat pozor na svůj pravidelný spánek.

Zdravý životní styl se neobejde bez dobrého spánku. Někdo potřebuje osm hodin, jiného stačí šest nebo sedm, ale spát méně je rizikové. Jak si zajistit dobrý spánek? Emoční stres je narušitelem dobrého spánku, ale žádat v dnešní době po lidech, aby se stresu vyvarovali, je přinejmenším těžké. Každý z nás denně zažívá v menší či větší míře různé stresy, ať už v práci nebo v rodině. Přesto existují kroky, které nám pomohou účinně relaxovat a navodit si zdravý životní styl pro dobrý spánek. Jaké to jsou?

Vytvořte si spací rituály

Především se snažte vytvořit si pravidelný spánkový režim. Během něho budete usínat a budit se den co den ve stejnou dobu. Tělo si pak zvykne, že například doba od jedenácti hodin večer do šesti hodin ráno je určená ke spánkové relaxaci a bude se ji snažit maximálně využít. Zvyknete si pravidelně usínat a pravidelně se budit odpočinutí. Nepravidelné usínání rozhodí vaši hormonální hladinu a tím pádem i celý váš život.

Snažte se, aby vás v ložnici nic nerušilo. Zapnutý počítač a televizor do ložnice nepatří. Budete tak usínat v klidu a ničím nerušeni. Pusťte si třeba hudbu nebo se začtěte do knihy. Vytvořte si svůj usínací rituál. Nejezte krátce před spaním těžká jídla ani nepijte alkohol. Udělejte si v ložnici příjemné prostředí, abyste se v ní cítili dobře. K uvolnění vám mohou pomoci také masáže. Svaly se zregenerují a vy se budete cítit mnohem příjemněji. Pokud se alespoň občas svěříte do rukou profesionálních a zkušených masérů, i to se projeví na kvalitě vašeho spánku.

Atmosféra v ložnici je důležitá

Pokud trpíte nespavostí, právě změna směrem ke zdravému životnímu stylu vám pomůže tuto nespavost zmírnit nebo odstranit. Pohyb na zdravém čerstvém vzduchu podporuje spánkový režim. Krátká procházka před spaním je ideální vstupenkou do správně prospané noci. Také relaxační masáž spojená s příjemnou hudbou navodí správnou atmosféru před spaním. Pokud vám ji udělá váš parter, máte vyhráno. Snažte se jíst zdravě, zbytečně se večer nepřejídat. Zdravá životospráva vám pomůže k tomu, že nebudete tolik unavení a budete se cítit dobře a zároveň i dobře spát.