Domácí cvičení se židlí: Ke zlepšení kondice stačí pouhý nábytek

Nepotřebujete žádné drahé vybavení

Kvůli zlepšení tělesné kondice skutečně není nutné běhat nikam do posilovny. Vystačit můžete i s obyčejným nábytkem, který všichni určitě máte doma. Je jím židle. Možná netušíte, jaké možnosti v sobě skrývá. Nepotřebujete ke cvičení žádné nákladné vybavení.

Proč cvičit právě se židlí? Protože je prakticky kdekoli a kdykoli dostupným tělocvičným nářadím. Protože vám poslouží úplně stejně jako drahé posilovací stroje.

Budete silnější, ohebnější, šikovnější, fyzicky zdatnější, snížíte svoji hmotnost a zlepšíte svoji koordinaci pohybů. To vše díky obyčejné židli. Zvládnete s ní protáhnout všechny důležité skupiny svalstva.

Sedátko funguje jako činka

Jaké cviky můžete s takovou židlí provozovat? Je jich obrovská škála. Mezi ty jednodušší patří například výstupy. Stojíte před židlí a v tempu na ni stoupáte. Přitom chodidlo jedné nohy je na zemi, druhé na židli. Zapojujte přitom co nejvíce svalů, tedy i pohyb pažemi. Když dáváte nohu nahoru, vydechujte, dolů jdete s nádechem. Střídejte pravidelně obě nohy.

Další velmi jednoduchý cvik je zvedání židle do předpažení, nebo její zvedání nad hlavu. Velmi účinně posilujete svalstvo paží, bicepsy, tricepsy.

Také přemisťování židle z jednoho místa na druhé je účinným tělocvikem. I v tomto případě ji můžete zvednout do předpažení, nebo až nad hlavu a poklusem s ní běžet. Tady si už procvičíte celé tělo. V těchto případech zvedání vlastně židle funguje jako činka.

Ideální posilovač tricepsů a bicepsů

S pomocí židle můžete také provozovat různé druhy kliků. Například se opřete rukama o hranu sedáku židle a provádíte série kliků. V tomhle případě posilujete zejména bicepsy a tricepsy, ale i další svalové partie. Je vhodné přitom mít zadní nohy židle zajištěny nějakou zarážkou, aby vám neujížděla.

Jiný typ kliku je naopak s nohama opřenýma o sedák. V tomto případě jsou na zemi dlaně. Dalším cvikem jsou tricepsové shyby s dlaněmi na židli.

Nezapomeňte ani na břicho

Provádět můžete třeba i takzvaný criss cross, při kterém si sednete na hranu židle. Zvednete paty, špičky necháte na zemi. Pak střídavě přitahujete loket k protějšímu kolenu (střídavě pravý k levému, levý k pravému). Cvik provádíte s výdechem a opět po několika sériích (například deseti).

Podobně můžete provozovat zkracovačky s nohama na sedáku. Lehnete si na záda před židli, patama se opřete o hranu sedáku, pokrčíte lokty, ruce dáte dlaněmi za hlavu a přitahujete se střídavě levý loket k pravému kolenu, pravý k levému. Při těchto cvicích už účinně posilujete kromě bicepsů a tricepsů i partie břišních svalů.

Dejte si kruhový trénink

Postupně, jak budete zvládat více a více cviků se židlí, můžete si třeba sestavit celý svůj kruhový trénink. Tak docílíte při cvičení maximální efektivity.

Zvolte si třeba pět nebo šest cviků se židlí, které považujete za nejsmysluplnější a které mají nejlepší vliv na vaši postavu. Dělejte cviky v sériích, střídejte ty na horní a dolní polovinu těla.

Po každé sérii si dejte chvilku, například 15 až 30 vteřin přestávku. Po celém kolečku si potom můžete dát delší, třeba minutovou pauzu. Když zvládnete tři kola, jste dobří. Je ale samozřejmě na vás, jak dlouhý a intenzivní trénink si stanovíte. Není cílem se fyzicky odrovnat.