Kdo by neměl rád limonády, zejména v letních parných dnech. Tyto ovocné nápoje k létu neodmyslitelně patří již od nepaměti. Jsou sladké, osvěžující, a málokdo jim odolá.
Převážná část kupovaných limonád však obsahuje poměrně vysoké množství cukru, což z nich zdravý nápoj v žádném případě nedělá.
Pro ty z vás, kteří se limonád nechcete za žádnou cenu vzdát, přicházíme s tipy na jejich zdravou a chutnější verzi. Dopřát si je můžete i v redukčním období, bez jakýchkoliv výčitek.
Čerstvé ovoce v hlavní roli
S příchodem vysokých teplot se českému ovoci daří. Patříte mezi jejich vášnivé pěstitele nebo chuť ovoce jednoduše zbožňujete? Využijte jejich sezónu k výrobě domácích limonád.
Ozvláštnit je můžete některými tropickými plody. Fantazii se v tomto případě meze nekladou.
Námi vybrané čerstvé ovoce limonádě přidá na chuti, stejně tak zvýší její nutriční profil. Je totiž plné vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů.
Limonády, jejichž chuť vás dostane
Poctivá malinovka
V nápojovém lístku na ni narazíte snad v každé restauraci. Nyní si ji můžete připravit ve zdravé podobě sami doma.
Ingredience:
- hrst čerstvých malin
- melounová dřeň
- voda
- led
- snítky máty
Postup:
- Do sklenice vložte lístky máty.
- Meloun zbavte pecek a spolu s malinami jej odšťavněte. Pokud byste rádi v limonádě zachovali celé kusy ovoce, krátce je namísto odšťavnění pomixujte.
- Ovoce vložte do sklenice, přidejte k němu kostky ledu a vše zalijte vodou.
- Limonádu na závěr promíchejte.
Super svěží broskvová limonáda
Broskvová limonáda je pro léto jako stvořená. Ponořte se do její sladké a osvěžující chuti, kdykoli se vám zachce.
Ingredience:
- broskve
- limetková šťáva
- ananas
- led
- voda
Postup:
- Broskve spolu s ananasem odšťavněte. Hlavní složku tvoří broskve, ananasu proto přidejte pomálu, jen pro zpestření.
- Šťávu dochuťte vymačkanou šťávou z limetky.
- Do sklenice nasypte led, zalijte jej ovocnou šťávou a vše zřeďte vodou, pokud je potřeba.
- Plátek limetky můžete také použít na závěr na ozdobu.
Tradiční, v našem podání však nevšední limonáda z bezových květů
Tato bezová limonáda svým aroma a jedinečnou chutí vaše horké letní dny dokonale zpestří.
Ingredience:
- květy černého bezu
- pomeranč
- voda
- led
Postup:
- Do zavařovací sklenice vložte květy bezu a pomeranč (nejlépe bio) nakrájený na kolečka.
- Vše zalijte teplou vodou.
- Sklenici zakryjte plátýnkem a zagumičkujte.
- Limonádu nechte odležet při pokojové teplotě (ne však na přímém slunci) alespoň týden. Můžete ji občas promíchat.
- Po týdnu limonádu sceďte a dejte do lednice vychladnout.
- Limonádu podávejte s kostkami ledu.