Efektivní cvičení s gymnastickými pomůckami

Jak cvičit v pohodlí domova?

Ptáte se, jak si cvičení doma zpestřit tak, aby vás neustálé opakování stejných cviků nepřestalo bavit? Jednoduše přiberte do hry cvičební gymnastické pomůcky, díky kterým budete cvičit mnohem efektivněji.

Pokud tápete, o jakých gymnastických pomůckách je řeč, nevadí. V tomto článku si představíme ty nejhlavnější z nich, které nezaberou příliš místa, a přesto nám při domácím cvičení přinesou mnoho užitku.

Každý ho moc dobře známe

V první řadě bychom měli zmínit nejlepší ze všech pomůcek, kterou je gymnastický míč. Spousta z nás má tento míč doma, aniž bychom na něm cvičili. Hodí se jako náhrada židle či jiného posezení.

Na balančním gymnastickém míči je skvělé zejména to, že na něm posilujeme i svaly, o kterých ani nevíme, že je máme. Při pouhém sezení na takovém míči totiž zapojujeme určité skupiny svalů a posilujeme tak zejména střed těla, který je nesmírně důležitý pro správné držení postoje a zdravá záda.

Gymnastický míč lze ale využít i mnohem efektivněji než pouhým sezením. Výborně se na něm provádí rehabilitační cviky na záda, ale i posilovací cviky všeho druhu.

Použijte gymnastický míč jako podpěru při klicích, dejte si ho mezi kotníky při současném zvedání nohou, anebo si ho podsuňte více pod bedra a provádějte klasické posilování na břišní partie.

Gymnastický míč vás donutí mnohem více zapojovat určité svalové partie a zároveň bude posilovat vaši přirozenou rovnováhu, od které se odvíjí téměř všechny naše každodenní pohyby těla.

Je důležité si vybrat míč správné velikosti, proto se při jeho koupi vždy poraďte s odborníkem, který vám pomůže vybrat míč přímo na míru.

Skákejte pro radost i pro zdraví

Další ze skvělých gymnastických pomůcek je staré dobré švihadlo, které se bude hodit zejména lidem, kteří kromě tvarování a zpevňování těla usilují i o redukci nadbytečných kil. Díky švihadlu můžete provádět aerobní cvičení, při kterém se začnete zadýchávat a spalovat tak tuky.

Stačí si na skákání doma vyšetřit o něco více místa a hurá do toho. Pokud budete skákat pravidelně, alespoň po dobu 30-45 minut, jistě za nějaký čas pocítíte i zlepšení vaší výdrže a celkové fyzické kondice.

Skákat začínejte pozvolna, nemusíte hned lámat rekordy. Uvidíte, že postupem času budete svoje mantinely přirozeně posunovat dál a dál.

Obyčejná guma? Ani zdaleka!

V poslední řadě nesmíme opomenout dalšího domácího pomocníka, který kromě toho, že je dostupný pro každého, tak nezabere téměř žádné místo. Jedná se o gymnastickou cvičební gumu, která vám také pomůže s posilováním celého těla, zejména však končetin.

Cviků, které můžete s touto gumou provádět je nespočet. Mezi základní patří jednoduché odtahování gumy od sebe různými pohyby, čímž také posilujete rozdílné svaly. Posilovací cviky s touto gumou si vyhledejte na internetu, jistě najdete takové, které splní přesně vaše představy.

Výhodou této gumy je fakt, že díky nízké hmotnosti a skladnosti si ji můžete vzít kamkoliv s sebou, jak na cesty, tak třeba do práce. A když vám v pauze na oběd zbude trochu času, nebojte se gumu vytáhnout a zopakovat si pár cviků na ruce a nohy. Za nějaký čas se nebudete stačit divit, jak tato guma opravdu funguje.

Gymnastické pomůcky jsou důkazem toho, že pro udržení svého těla ve formě nemusíte trávit hodiny v posilovně. Stačí si sem tam najít nějaký ten čas a využít některého z těchto sportovních pomocníků. Budete cvičit zdravě, efektivně a navíc ušetříte i spoustu drahocenného času.