Eliminační dieta – v čem spočívá a pro koho je vhodná?

Pokud máte podezření, že vám nějaká složka potravy nedělá dobře, může být právě pro vás eliminační dieta vhodná ke zjištění problému.

Jak alergii či intoleranci zpozorovat?

Nejčastěji se můžete potýkat se zažívacími potížemi, jakými je bolest břicha, nevolnost, nadýmání, průjem či další symptomy.

Objevit se mohou také kožní potíže. Pokud takové potíže trvají dlouhodobě, stojí za to zajít si za svým ošetřujícím lékařem, nechat se vyšetřit a zkonzultovat s ním možné příčiny vašich obtíží.

Jak eliminační dieta probíhá?

Jak již název napovídá, prvním krokem tohoto testu je eliminace podezřelé potraviny, alergenu, který vám může způsobovat potíže.

Vypozorovali jste, že vám není dobře právě po konzumaci určité potraviny? Snažte se ji na nějakou dobu zcela vyřadit ze stravy tak, aby se ve vašem jídelníčku nevyskytovala ani ve stopovém množství.

Poté sledujte, jaký to bude mít efekt na vaše tělo a zda vymizí vaše obtíže, nebo se alespoň zlepší.

Pokud nevíte, jaká potravina by mohla dělat ve vašem těle neplechu, zkuste se na nějaký čas o něco více pozorovat a onoho škůdce identifikovat.

Eliminaci můžete vyzkoušet u několika potravin, vždy však tento test provádějte u každé potraviny zvlášť. Můžete vyzkoušet vyřadit i všechny podezřelé potraviny najednou, zde však hůře zjistíte, jaká způsobuje potíže.

Problémy může způsobovat v podstatě jakákoliv potravina, zkuste alespoň vytipovat pro začátek několik z nich a zúžit podezřelé spektrum.

Jak při eliminační dietě postupovat?

S největší pravděpodobností vám váš ošetřující lékař navrhne takzvaný eliminačně expoziční test EET.

Diagnostika potravinové alergie či intolerance eliminačně expozičním testem je vcelku jednoduchá, ale vyžaduje poněkud větší trpělivost.

Váš lékař vám může rovněž pomoci i v podrobném zapisování jídelníčku, do kterého budete po nějakou dobu zaznamenávat i to, jak se po konzumaci jednotlivých potravin cítíte.

Někdy může být identifikace problematické složky stravy velmi komplikovaná i z toho důvodu, že projev nesnášenlivosti či alergie se může objevit za různě dlouhou dobu. Nezbývá nic jiného než setrvat a zkoušet.

Pomoci vám samozřejmě může i laboratorní diagnostika, ta však nelze udělat zcela u všech potravin.

Expozice jako součást eliminační diety

Po eliminaci přichází na řadu expozice, kdy je podezřelá potravina (alergen) znovu zařazena do jídelníčku. Pokud se opět objeví nepříjemné potíže se zažíváním či kožní projevy nesnášenlivosti či alergie, máte jasno.

Dalo by se říci, že takový výsledek je pro vás ideální, jelikož zjistíte příčinu vašich problémů. Závěr nemusí být vždy zcela jednoznačný, proto je tato dieta pouze jednou z možných postupů.

Její výhodou je však to, že je snadno proveditelná a můžete si tak díky ní mnohdy sami identifikovat příčinu vašich obtíží.