Sdílej se svými přáteli...

Fík jako pomocník při hubnutí

Nevíte si s hubnutím rady? Co takhle jíst fíky?

Fíky jsou skutečnými poklady, které by rozhodně neměly chybět v žádné kuchyni.

Mají pestré využití, jsou ale především zdravé a velmi chutné. Na lidský organismus mají pozitivní vliv.

Publikováno: 9.1.2017



Před konzultací
−12 kg

Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji


Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy


60 minut s nutričním specialistou


Chci vědět více!
Dnes za akční cenu 200 Kč
Původní cena konzultace: 600 Kč

Fíky patří k nejstarším pěstovaným rostlinám na světě. První zmínka o nich pochází z roku 2900 př. n. l. z tehdejšího Sumeru (Mezopotámie). Mnohokrát jsou zmíněny i v Bibli.

V různých kulturách je fík symbolem prosperity, plodnosti a míru. Také v současnosti je toto sladké ovoce velmi oblíbené, a kromě mnoha zdravotních účinků vám pomůže především s hubnutím.

Nutriční hodnoty fíků

Jsou bohaté na:

  • vitamín A, C, B1 (thiamin) a B3 (niacin)
  • sodík, draslík, vápník, železo, hořčík a fosfor
  • stopové prvky – zinek, měď a mangan
  • proteiny
  • vlákninu
  • celulózu
  • pektin
  • flavonoidy a polyfenoly (důležité antioxidanty)
  • omega 3 a 6 mastné kyseliny

Tyto látky mají vliv mimo jiné na správné zažívání a s tím související i zdravé hubnutí.

Jak fíky pomáhají při redukci hmotnosti?

Podpora trávení

Vláknina v nich způsobuje, že se cítíte sytí i po jejich konzumaci v menším množství. Zároveň povzbuzuje činnost střev a ulevuje tak při zácpě. Zdravá střeva a zažívání celkově zlepšují metabolismus a spalování tuků.

Pokud pravidelně cvičíte, budete rovněž rychleji spalovat kalorie – za to jsou odpovědné omega 3 a 6 mastné kyseliny, jinak známé pro svůj pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.

Omezování chuti na sladké

Trápí vás občas neovladatelná chuť na něco sladkého? V takovém případě sáhněte po právě po fících. Jsou nejen velmi chutné, ale také samozřejmě zdravější než čokoládové tyčinky, zákusky a další sladkosti.

Jak už jsme uvedli výše, cítíte se po nich sytí, aniž byste jich museli sníst hodně.

Fíky v dietě

  1. Lze je konzumovat konzervované, čerstvé nebo sušené.
  2. Hodí se do salátů, sladkého pečiva, k jogurtu, jinému ovoci a zelenině, cereáliím a dokonce i do polévek či k masu (libovému a rybám).
  3. Jsou výbornou náhražkou cukru (pokud s nimi pečete, žádný cukr už nepřidávejte).
  4. Na druhou stranu, ani to s nimi nepřehánějte. 1 velký plod obsahuje až 47 kalorií a až 16 % jejich hmotnosti tvoří sacharidy, zejména jednoduché (glukóza, fruktóza).
  5. Jsou tedy vhodné ke snídani nebo před cvičením, protože rychle dodají energii, avšak nejezte je večer, kdy se metabolismus těla přirozeně zpomaluje a má tendence obecně více ukládat, než spalovat.

Recepty s fíky

Salát

Ingredience:

  • 150 g švestek
  • hrst fíků
  • hrst nevyloupaných mandlí
  • pomerančová kůra z 1 ks pomeranče
  • 1 acidofilní jogurt

Postup:

  1. Namočte ve vodě švestky, promíchejte je s fíky a společně je nakrájejte.
  2. Spařte mandle, popř. chvíli povařte, aby povolila slupka a poté je oloupejte.
  3. Vše zamíchejte, posypejte pomerančovou kůrou a zalijte acidofilním jogurtem.

Pečené fíky

Ingredience:

  • 4 ks zralých fíků
  • 2 pl másla
  • 70 ml červeného vína
  • 2 pl medu
  • špetka skořice
  • badyán
  • 1 řecký jogurt nebo měkký tvaroh

Postup:

  1. Fíky omyjte studenou vodou, lehce osušte papírovým ubrouskem a nožem odstraňte horní stopky.
  2. Fíky nakrojte do kříže, ale neveďte řez až dolů, cca 1 cm odspodu nechte nenakrojený.
  3. Poté oběma palci a ukazováčky dole stiskněte – plod by se měl rozevřít jako květina.
  4. V menším hrnci rozehřejte máslo, přidejte červené víno, med, skořici a hvězdičku badyánu.
  5. Zahřejte 2-3 minuty a poté touto směsí zalijte fíky, které máte v menší zapékací misce/pekáčku.
  6. Vložte pekáč na 15 minut do trouby při 170 ºC.
  7. Vyndejte, nechte na chvíli odpočinout a podávejte s řeckým jogurtem či měkkým tvarohem.

Zapečené fíky s kozím sýrem

Ingredience:

Postup:

  1. Fíky přichystejte stejným způsobem jako v předchozím receptu a vložte je do pečicího plechu vyloženého alobalem, aby se daly zabalit.
  2. Naplňte je kozím sýrem, pokapejte je balzamikovým octem a posypte je několika snítky tymiánu a lehce opečenými piniovými ořechy.
  3. Z alobalu udělejte uzavřené polštářky a dejte vše zapéct do horké trouby (předehřáté na 200 ºC) na 10-12 minut anebo na gril.
  4. Podávejte je buď jako teplý předkrm nebo jako přílohu ke grilovanému masu.
Na nic nečekejte. Objednejte se do Světa zdraví dnes za akční cenu 200 Kč.
Běžná cena za konzultaci je 600 Kč. Udělejte první krok již dnes!
Chci konečně zhubnout
O hubnutí v NUTRIADAPT jste mohli slyšet v těchto médiích: E15.cz Blesk Katka Cosmopolitan ProŽeny.cz Lidové noviny Rytmus Života Nova ČT1 Žena a život