FODMAP – současný trend v dietách

Pod zkratkou FODMAP si můžete představit jakousi skupinu krátkých řetězců uhlovodíků, které se vyskytují ve specifických potravinách.

Dieta bez potravin, které tyto látky obsahují, se doporučuje u lidí, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku, což je jedna z častých poruch trávení dnešní populace.

Tato porucha může být vyvolána mnoha různými vlivy a jedním z nich je i psychika.

FODMAP je tedy skupinou látek – oligosacharidů, disacharidů, monosacharidů a polyolů, které jsou fermentovatelné ve střevech a mohou některým lidem způsobovat potíže jakými jsou nafouklé břicho, průjem, únava, bolesti hlavy, apod.

U někoho může proces fermentace, neboli kvašení způsobovat i jiné zažívací obtíže.

Mezi potraviny obsahující tyto látky se řadí mimo jiné i některé velmi zdravé věci – ovoce a zelenina, mléčné výrobky apod. Přesto dle určitých zdrojů může dieta podle FODMAP některým lidem pomoci od častých zažívacích obtíží.

Jaké potraviny vyřadit při dietě FODMAP?

  • Laktóza
  • Cibuloviny
  • Med
  • Jablka
  • Broskve
  • Luštěniny
  • Lepek
  • broskve

Dietní fáze

Dietu FODMAP se doporučuje dodržovat v několika fázích, přičemž ta první, nejstriktnější s úplným vyřazením potravin s obsahem těchto látek trvá až 6 týdnů.

Tuto dieta není nedoporučováno dodržovat dlouhodobě, protože se jedná o celkem striktní vyřazení některých složek potravy a z dlouhodobého hlediska by mohl hrozit nedostatek některých významných nutrientů.

Po eliminační fázi, tedy úplném vyřazení potravin, byste měli cítit úlevu a doporučuje se postupně začít zařazovat jednotlivé potraviny, které byly doposud zakázány.

Díky tomuto postupu můžete vysledovat, které potraviny vám mohou způsobovat zažívací obtíže a které nikoliv. To může být vysoce individuální, proto se rozhodně neřiďte tím, co například nevyhovuje v jídelníčku ostatním. Najděte si svůj vlastní způsob stravování, při kterém se budete cítit co nejlépe.

Když potíže přetrvávají

Na kolik je tato dieta ovlivněna skutečnou nesnášenlivostí potravin a na kolik psychikou je otázka. Ale jelikož je dieta pouze dočasná, ublížit si s ní na rozdíl od jiných striktních a alternativních směrů stravování víceméně nemůžete.

Názory odborníků na tuto dietu se různí, proto nelze stoprocentně říct, zda je tato dieta opravdu účinná či nikoliv.

Pokud vás však dráždivý tračník trápí, rozhodně hledejte příčinu i ve svém zdravotním stavu, a proto co nejdříve navštivte svého ošetřujícího lékaře a své problémy proberte, pokud možno nejdříve s ním. Může se jednat i o některá nebezpečná onemocnění, která jen tak sami za pomocí zázračné diety rozhodně nevyřešíte.