Golf: Při zdánlivě oddychovém sportu můžete účinně hubnout

Klamné mínění o odpočinkové aktivitě

Ačkoli se mnoho lidí při vyslovení názvu tohoto sportu ušklíbne a za sport ho vůbec nepovažuje, opak je pravdou. Koho golf chytí, většinou se mu věnuje pravidelně, aniž by ho k tomu kdokoli nutil, takže z dlouhodobého hlediska má pak tento sport skutečně výrazný vliv na zlepšení tělesné kondice dotyčného. Golf je totiž aktivitou, která posiluje činnost srdce.

Ideální je, když si při golfu sami nosíte tašku s golfovými holemi a nejezdíte vozíkem, nýbrž chodíte po golfovém hřišti pěšky. Potom je vaše golfová hra vlastně spojena i s posilováním a mírnou turistikou, takže si protahujete a posilujete různé partie svalstva. Golf vás navíc při úderech učí přesnosti a vysoké koncentraci pohybu, což se vám vrací.

Možná leckoho překvapí, že při třicetiminutové hře golf můžete spálit až 170 kalorií. Závisí to ovšem na vaší aktuální hmotnosti a na tom, kolik toho po hřišti nachodíte. Pro porovnání třeba půlhodinkou kanoistiky spálíte 150 kalorií, plaváním 240 kalorií. Tato čísla poněkud obrací dosavadní mínění o golfu jako odpočinkovém sportu, při kterém toho vlastně ani moc neděláte, kromě toho, že občas někam popojdete a odpálíte míček.

Jak začít s neznámým tělesným vyžitím?

Pokud jste se rozhodli si tento velmi populární sport alespoň vyzkoušet, není to nic těžkého. Zkuste si najít v blízkosti svého bydliště nějaké golfové hřiště. Určitě se vás tam rádi ujmou, i když patříte mezi úplné začátečníky.

Na čem je vlastně golf založen? Jde o to, dopravit míček z odpaliště do jamky s pomocí golfových holí, přitom byste měli použít co nejméně úderů. Cílem je odehrát celé golfové hřiště s co nejmenším počtem úderů. Minimálně ze začátku budete potřebovat několik tréninků, které vás naučí základům hry.

Golfové hole a také týčka si můžete půjčit. Golfové hole slouží k odpalování míčku, týčka jsou potom malé dřevěné kolíčky, podložka pod míček, která ho zvedá, aby šel lépe odpálit. Pokud to s golfem budete myslet vážněji, pořídíte si později svoje hole i týčka. Ačkoli profesionální golfisté používají speciální obuv s hřeb, vám budou pro začátek stačit obyčejné kvalitní tenisky.

Pozor na špatnou techniku švihu

Dobré je také mít golfovou rukavici. Praváci si ji oblékají na levou ruku, leváci na pravou. Rukavice pomáhá proti puchýřům a zlepšuje držení golfové hole. Proč stačí jenom jedna? Když jako pravák držíte golfovou hůl, většina úderu spočívá na levé ruce, u leváků je to naopak, síla je v pravé ruce.

Dobré je také pořídit si kvalitní kšiltovku. Nejde o frajerství, ale o praktickou ochranu před sluncem. Ačkoli se vám to nebude zdát, strávíte na hřišti hodně času a tím pádem budete vystavení delšímu působení slunce, které není dobré podceňovat. Je také užitečné pořídit si kapesní vydání golfových pravidel a nastudovat si je. Pro začátečníka někdy bývají pravidla těžko zapamatovatelná.

Výhodou golfu je, že sportujete na čerstvém vzduchu. Golf je výbornou školou koordinace pohybu, přesnosti. Je dobré si ale pod dohledem zkušeného trenéra natrénovat správný švih. Pokud budete mít špatnou techniku švihu, budou vás bolet záda. Při golfu byste proto neměli zapomínat na balanční a stabilizační cviky.