Grilujte chutně a přitom zdravě

Nebudete-li grilovat denně, nemusíte se bát

Lékaři sice před grilováním často varují, ovšem pravdou je, že grilovat můžete i v případě, že hubnete, nebo dodržujete zdravý životní styl. Varovně zdvižený prst lékařů má smysl především v případě, že grilujete denně nebo nesprávným způsobem. Ale pokud si konzumaci jídel připravených na grilu dopřejete jenom občas, třeba jednou za čtrnáct dnů, a budete dodržovat určité zásady, nemusíte se bát zdravotních rizik. Nebude ohrožena ani vaše zdravá strava, ani vaše hubnutí.

Kůže z masa: Odstraňte ji teprve krátce před dokončením

Než začnete grilovat, pečlivě si vyberte maso, marinádu i přílohu, kterou jídlo doplníte. Jako první vybírejte maso na gril. Chcete-li, aby připravený pokrm byl co nejdietnější, měli byste také sáhnout po co nejdietnější výchozí surovině. Z masa proto volte buď ryby, ať již mořské či sladkovodní, nebo bílé drůbeží maso, a to především kuřecí či krůtí. V případě kuřete či krůty byste měli odstranit tuk. Protože nejvíce tuku najdete u kuřete a krůty v kůži, ideální by bylo odstranit z porcí masa i ji. Jenže krásně ugrilovaná kůžička tak dobře chutná…

Záleží tedy na vás, zda dáte přednost 100 % zdravé stravě, nebo tentokrát uděláte kompromis. Výborný postup je kůži zpočátku na mase ponechat, aby během grilování nedošlo k jeho vysušení a odstranit ji až krátce před doděláním masa. Potom ještě maso chvilku na grilu ponechat, aby se na něm udělala kůrčička. Tak budete mít šťavnatý a přitom zdravý kousek masa.

Vyzkoušejte si alobalový balíček

Když chcete grilovat ryby, ty menší, jako třeba pstruha, grilujte vcelku, naopak větší, například lososa rozdělte na jednotlivé porce. Při grilování ryb používejte grilovací mřížku, abyste mohli dovnitř ryb vložit bylinky nebo koření.

Ovšem maso se dá připravit také na tácku v alobalu. Můžete ho klidně zabalit do alobalu a uložit do žhavého popela. Takto připravené jídlo je velmi dobrou a zdravou stravou, protože ho vlastně kuchyňsky uvnitř upraví horký vzduch a pára. Navíc potřebujete naprosté minimum tuku a v alobalovém balíčku zůstane všechna šťáva z masa.

Pokud už chcete zkusit vepřové, zásadně kvůli hubnutí vybírejte jenom libové kousky. U hovězího dejte přednost mletému.

Používejte vodní gril

Z pohledu zdravé výživy je velmi dobrou volbou pro přípravu pokrmu použití vodního grilu. Přímo pod pokrmem určeným ke grilování gril je umístěna vodní lázeň. Maso se griluje pomocí směsi vodní páry, tepla a vznikajícího dýmu. Připravovaný pokrm proto není ohrožen vznikem žádných karcinogenních látek z odkapávajícího tuku.

Zvolte lehkou marinádu a připravujte i zeleninu

Důležitý je i výběr marinády na grilování. Vyvarujte se připravených marinád z obchodů a namarinovaných mas. Pro dietní grilování jsou dobré marinády, jejichž základem je olivový olej, bylinky či jogurt. Před grilováním ovšem marinádu pečlivě odstraňte, aby se nepřipalovala.

Zdravé grilování nabízí možnost zpracovat na grilu i zeleninu. Dobře se griluje třeba lilek nebo cuketa, ale také papriky, rajčata, cibule či kukuřice. Dokonce i ovoce jako jablka, ananas či broskve. Ke grilování přichystejte velkou místu zeleninového salátu, který je nejzdravější přílohou a kompenzuje tuk v mase, a nezapomeňte na tmavé celozrnné pečivo.