Homeopatika a hubnutí: Pomohou nám léky v boji s nadbytečnými kilogramy?

Všude vidíme reklamy na prášky na hubnutí. Radí nám, jak nejrychleji zhubnout, a přitom se samozřejmě neobejdeme právě bez propagovaných přípravků na hubnutí. Zkusme si odpovědět na otázku, zda nám hubnutí dokážou usnadnit také homeopatika.

Co je homeopatie a co jsou homeopatika?

Léčebná metoda homeopatie se zakládá na celkovém vyšetřování pacienta, kterého léčí jako celek. Homeopatika jsou vysoce zředěné látky. Ve větší koncentraci by vyvolaly příznaky velice podobné těm chorobným, ovšem v tomto případě je jejich koncentrace tak malá, že stupeň zředění přesahuje Avogadrovu konstantu (počet částic v jednotkovém látkovém množství, tedy 1 molu). V praxi je ale účinná látka zředěná natolik, že se v roztoku vlastně nevyskytuje ani jediná její molekula.

Proto také existují pochybnosti o její účinnosti, respektive její princip není přesně vědecky prokázán, ačkoli existuje řada stoupenců homeopatie i mezi renomovanými lékaři. Možná by se tato metoda léčby dala přirovnat k očkování, kdy také do těla vpravíme látku, která způsobí imunitní reakci. Ovšem, i když neznáme přesné vysvětlení, může nám tato metoda usnadnit naši snahu zhubnout.

Homeopatika určená na hubnutí

Existují nejrůznější homeopatika na hubnutí, ovšem nemůžeme od nich také čekat žádné velké zázraky. Reklamy na přípravky na hubnutí jsou obvykle scestné a zavádějící. Dávají nám sice snadný návod, jak nejrychleji zhubnout, jenže těžko uvěřit, že tento návod skutečně bude stoprocentně fungovat. Chceme-li hubnout, pro snížení váhy musíme sami něco udělat a nespoléhat pouze na prášky na hubnutí, které nám média doporučují.

Ona zázračná účinnost takových preparátů se většinou ukazuje jako velmi sporná.

Homeopatika nám při hubnutí pomohou především snižováním pocitu hladu. V souladu s jejich užíváním ale musíme také upravit svůj jídelníček směrem ke správné zdravé výživě a dopřát si dostatek pohybu, jinak bude účinek mizivý. Dalším pozitivním efektem homeopatik při snižování váhy je jejich schopnost zvládat stavy úzkosti a depresí, protože právě ty hodně lidí často řeší přejídáním nebo konzumací sladkostí.

Start imunitního systému

Odborníci, kteří se zabývají homeopatií, jako například MUDr. Kateřina Formánková, říkají, že homeopatika upravují náš metabolismus. Ovšem upozorňují, že podobné léky na hubnutí se nasazují podle výsledků celkového vyšetření pacienta. Rozhodně je tedy třeba navštívit odborného lékaře, který se danou problematikou zabývá a nic nezkoušet sami. U homeopatik je podle Kateřiny Formánkové důležitá jejich neškodnost.

Nastartují imunitní systém, takže tělo si už potom v mnoha případech pomůže samo a není třeba ani nutné nasazovat klasické léky. Ve finále se tak můžeme obejít bez různých léků na hubnutí. Tělo si po správném impulsu zvenčí už bude vědět rady.