Honí vás mlsná? Sáhněte po ovocném čaji!

Jak si vybrat z široké nabídky?

Ovocné čaje vlastně nejsou technicky vzato opravdové čaje, ale odvary ovocných příchutí. Mezi nejoblíbenější příchutě patří tradičně třešeň (višeň), citron, jablko, černý rybíz, malina, pomeranč, jahoda, broskev nebo borůvky, často i mix různých druhů a některé k tomu obsahují rovněž bylinky a koření.

Ale pozor – podle vyhlášky je ovocný čaj jen takový, který obsahuje více než 50 % podíl sušeného ovoce na celkovou hmotnost. To ale většina běžně prodávaných průmyslově vyráběných čajů nesplňuje a jedná se spíše o čaje ochucené, ovoněné či aromatizované. Není však problém udělat si výborný ovocný nápoj doma.

Jak připravit ovocný čaj doma?

Je to opravdu jednoduché – nakrájené ovoce přelijete vroucí vodou a necháte cca 5 minut vylouhovat. Lze jej vyrobit i z čerstvě vymačkané ovocné šťávy a pak osladit dle chuti. Neriskujete tak žádné přidané cukry a konzervanty ani nebudete pít pouze přeslazenou obarvenou vodu. Tím se samozřejmě zvýší také zdravotní účinky.

Jaké jsou zdravotní účinky ovocného čaje?

Ten největší je samozřejmě obsah vitamínu C. Nejznámější je “céčko” jako prevence proti chřipce a nachlazení a pro posílení imunity, má ale řadu dalších důležitých funkcí pro organismus: působí jako silný antioxidant, podporuje snižování hladiny cholesterolu, vysokého krevního tlaku a výskyt krevních sraženin.

Usnadňuje vstřebávání železa, hojení ran, tvorbu protistresových hormonů a kolagenu významného pro zuby, vlasy, pleť, klouby a vazy a slouží také jako přírodní projímadlo.

Mimoto jsou ovocné čaje přirozeně bez kofeinu a vhodné tak rovněž pro nejmenší děti, jak v zimě na zahřátí, tak teď v létě na příjemné ochlazení.

Zdravotní účinky jednotlivých druhů ovoce

Kromě vitamínu C má ovoce mnoho dalších vlastností prospěšných pro celé zdraví. Mezi příklady nejoblíbenějších a nejčastěji používaných patří: Borůvky, které podporují zažívání a krevní oběh, brusinky, které působí protizánětlivě a jako dezinfekce.

Dále sem patří černý bez, jenž obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, šípek, který je nabitý “céčkem” ještě více než citrusy (dalším významným zdrojem je černý rybíz), jeřabiny, ty pomáhají z těla vylučovat odpadní látky, hlavně kyselinu močovou a hrušky zlepšující mimo jiné funkce střev.

V současnosti není problém ani s dostupností exotických druhů, z nichž mnohé patří mezi tzv. superpotraviny.

Recept na ovocný ledový čaj

A protože je zrovna nejteplejší období roku, určitě by v tomto článku neměl být opomenut ani čaj ledový. Pro jeho přípravu se doporučují kvalitní sypané druhy, hlavně chuťově výraznější, popř. rovnou použít alespoň dvojnásobnou dávku (led totiž chuť oslabuje). Stejně jako u letních koktejlů můžete k oblíbenému ovoci přidat mátu nebo limetku.

Čaj necháme louhovat minimálně 10 minut (v ne příliš ledové vodě) a pak přes sítko přelijeme do konvice nebo džbánku s ledem. Cukr, citron a další ingredience na dochucení by se měly přidat ještě před přelitím čaje na led.