Hubnutí s luštěninami

Navodíte si pocit sytosti

Chystáte-li se hubnout, výbornou součástí redukčního jídelníčku jsou luštěniny. Zahrnujeme sem různé druhy: čočku, fazole, hrách a sóju. Existují ale také méně obvyklé luštěniny, třeba cizrna, vigna hranatá nebo čínská, kajan, lima boby. Fazolí je několik druhů (bílé, červené, černé, strakaté, mungo) a čočky také (kromě klasické zelené také červená).

I když jsou luštěniny dosti kalorické (mají většinou mírně přes 300 Kcal, sója asi 445 Kcal), jejich velkou výhodou je nízký glykemický index. Obsahují velký podíl bílkovin a sacharidů, přitom sacharidů je více než bílkovin. Navíc se z nich sacharidy uvolňují do krve postupně, a proto vás zasytí na dlouhou dobu a navíc nezpůsobují kolísání hladiny krevního cukru. V konečném součtu pak s luštěninovým jídlem většinou sníte méně kalorií, než kdybyste konzumovali běžné jídlo, tedy maso doplněné přílohou.

Velkou výhodou je také vysoký obsah vlákniny v luštěninách, ten zpomaluje vstřebávání a proto se také po čočce, hrachu či fazolích budete cítit dlouho sytí. Nezanedbatelné jsou i další tělu prospěšné látky obsažené v luštěninách, ať už jde o vitamíny řady B, draslík, mangan, nebo železo, vápník, fosfor či hořčík. Příznivě také ovlivňují hladinu cholesterolu, trávicí obtíže, pozitivně působí i na cévy nebo léčbu cukrovky.

Bílkoviny nahradí maso

Hubnutí s luštěninami je snadné. V kuchařkách najdete různé recepty z luštěnin, které uspokojí i mlsné jazyky. Fazole, hrách, sója i čočka se může stát vhodnou přísadou do rozmanitých zeleninových salátů. Pochoutkou je například salát z cizrny. Při vaření je naprosto zbytečné luštěniny zahušťovat. Tím byste jedině jídlu zbytečně přidávali kalorie navíc. Samotné luštěniny jsou plnohodnotným a chutným jídlem, lze je vkládat do polévek, je možné je i zapékat.

Výborné je také připravovat saláty z naklíčených luštěnin, protože je v nich vysoký podíl vitamínu C. Fazole mungo s klíčky se doporučují do různých asijských jídel. Dobře se luštěniny také dají kombinovat s těstovinami či různými druhy zeleniny. Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin v luštěninách s jejich pomocí pokryjete velkou část denní spotřeby bílkovin. Velmi dobře se proto hodí do vegetariánské stravy, kde nahrazují bílkoviny obsažené v mase. Klidně se dají dobře uvařené fazole servírovat jako příloha k masu. Stejně chutnou a výživnou přílohou může být i červená čočka.

Jak bojovat s nadýmáním?

Mnoho lidí odrazuje skutečnost, že luštěniny nadýmají. Přitom existují způsoby, jak tuto nadýmavost luštěnin snížit tak, aby se nemuseli bát je konzumovat i tehdy, když se chystáte do společnosti. Namočte luštěniny před vařením do vody minimálně na dobu uvedenou na jejich obalu. Tímto krokem jejich nadýmavost snížíte. Ovšem pak vodu vylijte a na vaření přidejte k luštěninám novou čerstvou vodu.

Je velmi důležité luštěniny dostatečně dlouho vařit. V žádném případě byste neměli jíst fazole syrové, protože obsahují nebezpečné látky pro vaše trávení. Ty se ale dostatečně dlouhou tepelnou úpravou zlikvidují.

Platí, že by se měly vařit minimálně hodinu, ale lepší je vařit je déle, aby byly skutečně do měkka. Omezit nadýmání můžete také tím, že k jejich vaření přidáte některé druhy bylinek. Osvědčil se třeba libeček, estragon, majoránka či bazalka. Díky správnému způsobu vaření můžete nadýmání hodně zredukovat.