Hubnutí s chilli papričkami: Říznou chutí ke štíhlé linii

Přírodní pomocník s ostrou chutí

Dokonce i vědecké studie potvrzují, že konzumace ostrých jídel s chilli pomáhá rozhýbat metabolismus. Proto se nebojte pálivých pokrmů. Naopak. Snažte se je zařadit do svého jídelníčku.

V čem tkví jejich přínos pro vaše tělo? Obsahují rostlinný alkaloid kapsaicin. Tento přírodní pomocník zodpovídá za ostrou chuť chilli papriček.

Dochází ke zvýšené produkci žaludečních šťáv

Pokud si dopřejete k obědu například kuřecí kousky chilli a jako přílohu si vyberete rýži, jakmile vám pokrm dorazí trávicí trubicí až do žaludku, ihned dojde k produkci žaludečních šťáv. Právě díky kapsaicinu začne žaludek produkovat těchto šťáv zvýšené množství. Trávení proto bude rychlejší a lépe budete spalovat kalorie.

Navíc se tím také zahřejete, proto se chilli jídla hodí dobře do zimy. Zajistí vám vnitřní pocit tepla a ještě si budete v období, kdy má tělo zpomalený režim a snáze ukládá energii do tukových zásob, lépe udržovat linii.

Jenom papričky bohužel nestačí

Podle výzkumů je jasné, že lidé, kteří jedí pálivá jídla, vydají také více energie. Prokázalo se to na vzorcích lidí, kdy část z nich dostávala kapsaicin a část pouze placebo. Ukázalo se, že spalování u těch, kteří měli kapsaicin, je dvojnásobné.

Při dietách byste se tedy pálivým pokrmům rozhodně neměli vyhýbat. Jenže samozřejmě je třeba říci, že samotná konzumace chilli papriček ke štíhlé linii nestačí. Nemůžete předpokládat, že když si opatříte tablety obsahující kapsaicin nebo si doma budete pěstovat chilli papričky a cpát je do jídla, že budete automaticky hubnout. Takhle to v životě bohužel nefunguje.

Nadměrné množství způsobuje vředy

V případě, že byste to s konzumací chilli papriček opravdu přeháněli, mohli byste svému tělu připravit víc škod, než užitku. Papričky jsou sice zdravým a také chutným doplňkem stravy, ale jedině v přiměřených dávkách.

V nadměrném množství naopak mohou váš žaludek výrazně podráždit, a pokud půjde o dlouhotrvající konzumaci, přivodíte si dokonce i žaludeční vředy. Proto s chilli papričkami zacházejte v kuchyni opatrně.

Vyzkoušejte si thajskou kuchyni

Jaké máte možnosti v dietě s chilli papričkami? Pokud dodržujete zdravý jídelníček na udržení štíhlé linie nebo na redukci přebytečných kilogramů, můžete do něj zařadit občas jídlo s chilli papričkami. Například již zmiňované kuřecí maso s chilli a rýží.

Také si můžete dopřát třeba zelný salát s papričkami či jiný zeleninový salát. Chilli pokrmy hodně nabízí asijská kuchyně, především thajská. Můžete si nějaké speciality vyzkoušet, ovšem raději si je připravte doma, nechoďte do restaurace, protože doma přesně víte, co do jídla dáte.

Lepší ovšem je vkládat chilli do jídelníčku nepravidelně. Jakmile si tělo na papričky zvykne, účinek potom už není takový jako předtím, alespoň to tvrdí vědci. Odborníci také dokázali, že chilli reguluje chuť k jídlu, a to zřejmě díky zahřátí úst kapsaicinem, při kterém stoupne tělesná teplota.

Tablety zrychlují metabolismus

Druhou možností je zvolit tablety s chilli papričkami jako potravinový doplněk stravy založený ovšem na zcela přírodní bázi. Kromě kapsaicinu v těchto tabletách najdete také zázvor a zelený čaj, ve všech případech jde o látky, které zrychlují metabolismus. Díky nim budete lépe spalovat kalorie. Vaše tělo přestane ukládat energii na tuk do zásoby.

Také je zřejmé, že chilli papričky působí dobře na nervový systém.