Hýbejte se!

Přichází podzim a každý člověk má zákonitě méně pohybu než v létě. Ven se nám už moc chodit nechce, ale pohyb je pro tělo a také pro naši mysl velmi důležitý. Pravidelná pohybová aktivita udržuje nejen naše tělo ve skvělé kondici, ale také nám dodává lepší náladu a dobrý pocit ze sebe samé. Podle odborníků by se mělo cvičit optimálně dvakrát v týdnu. Můžete tak volit mezi posilovací aktivitou a pravidelně chodit zvedat kilogramy železa do posiloven nebo aerobním cvičením, kam se řadí většina skupinových cvičení jako je oblíbený aerobik, zumba či méně známé bossu, flowin nebo bikram joga. Cvičit ve skupině má mnoho výhod a přinese Vám především spoustu úsměvů na tváři.

Co je bossu nebo flowin?

Začneme od prvního zmiňovaného cvičení a tím je bossu. BOSSU je zjednodušeně řešeno jakékoliv cvičení, které lze provádět na zemi na podložce nazývané Bosu Balance Trainer. První cvičící podložky byly představeny veřejnosti v roce 1999 a reakce na tento typ cvičení byla velmi pozitivní. Cvičení Bossu je balanční a stabilizační tréninkové cvičení, které pomáhá dosáhnout rovnováhy mezi svalovými systémy posturálních a fázických řetězců.

Základním cvičebním prvkem je stání oběma chodidly na „bublině“, u kterého si po pár vteřinách uvědomíte, že stání je velmi komplexní a dynamické. Díky němu dochází k rozvíjení centrálního nervového systému, zlepšení rovnováhy a s tím spojenou větší sebedůvěrou, která tak ovlivňuje všechny činnosti, které děláme. Celé cvičení je tak založeno na zlepšování rovnováhy.

FLOWIN je založen na podobném principu cvičení. Základem je posilování především středu těla a svalů upínající se na pánev a na obratle. Cvičební pomůcka Flowin je složena z velké desky a sady malých podložek pro ruce, nohy, kolena a lokty. Tréninkem se procvičují vnitřní partie svalových systémů, které dělají Vaše tělo rychlejší, ohebnější a vytrvalejší. Flowin byl vyvinut v prostředí vrcholového sportu, ale později se rozvíjel také do oblasti rehabilitace, kde se hojně uplatňuje jako poúrazová pomůcka.

V současné době nachází cvičení Flowin uplatnění u sportů, kde je hlavním úkolem rozvoj kondičních schopností a vyrovnávání dysbalancí. Pro zájemce o toto cvičení jsou k dispozici cvičební programy: kruhový trénink, skupinová cvičení, osobní trénink a pilates. Flowin má na rozdíl od běžných fitness aktivit uvolněný charakter a nabízí více než 300 různých cviků, které se mohou libovolně kombinovat. Při tréninku se využívá pouze hmotnost vlastního těla.

Další pohybové aktivity

Na rozdíl od Bossu a cvičení Flowin je Bikram jóga založena na původním životním stylu starých jogínů zkombinovaném s moderním dynamickým cvičením. Bikram Yoga má silné detoxikační účinky na lidský organismus a působí pozitivně na psychiku. Aktivní formou zbavuje lidské tělo škodlivých látek, odbourává stres a dodává energii. Pravidelným cvičením Bikram Yogy tak efektivně zformujete svou postavu, posílíte svalstvo v celém těle, ale také si zajistíte dobrou náladu.

Tato metoda se začala po celém světě cvičit v roce 1971, kdy se mezi cvičitele rozšířila z Indie. Jednotlivé lekce Bikram Yogy trvají 90 minut a zahrnují celkem 26 poloh Hatha jogy (fyzické jogy) a dvou dýchacích cvičení. Pořadí cvičení se nikdy nemění.

Pro více akční jedince je pak určeno další méně známé cvičení a to je Tae-bo. Je to moderní aerobní cvičení, které kombinuje prvky karate taekwon-do a klasického boxu s prvky tanečního aerobiku. Zjednodušeně tak lze Taebo definovat jako aerobik s prvky bojových umění, který se cvičí s moderní hudbou. Lekce Taebo cvičení jsou velmi intenzivní a tak se nedoporučují jedincům s nejrůznějšími pohybovými onemocněními. Cvičení

Taebo je rozděleno do tří stupňů, které Vám vysvětlí v každé posilovně, kde se Taebo cvičí, abyste se přihlásili právě do úrovně, kterou budete zvládat. Cvičení je zaměřeno na zpevnění hlubokého svalstva kořenových kloubů a svalstva udržující vzpřímené držení těla.

Velký důraz je kladen na vybudování svalstva hýžďového, které je u většiny populace ochablé. Dále se intenzivně procvičuje svalstvo trupové s důrazem na stabilizační funkci. Taebo cvičení je spojeno s house music, která má evokovat výbušnost. Rychlost hudby je pro začátečníky na první pohled šílená, ale po pár lekcích si na toto tempo lehce navyknete.

Jakékoliv cvičení je pozitivním přínosem do našeho každodenního životního shonu a zlepšuje jak fyzický stav našeho těla, tak psychickou pohodu. Nebojte se tak vyzkoušet i méně známá cvičení a možná v nich objevíte právě ideální sportovní aktivitu právě pro Vás. Skupinové cvičení je vždy více motivující než cvičení doma u televize.