Intervalový trénink aneb Efektivní hubnutí za krátkou dobu

Vezměte pohybové aktivity za správný konec

V čem tkví přednosti intervalového tréninku? Především v tom, že jde o velmi efektivní spalování tuků za krátkou dobu.

Protože když si budete myslet, že třeba půlhodinovým během, jízdou na kolečkových bruslích nebo kole třikrát týdne zhubnete, může se vám po čase stát, že výsledky příliš výrazné nebudou. Sice si vytrénujete fyzičku, zpevníte svaly, ale na spalování tuků to nemusí mít tak výrazný efekt, jak byste si představovali. Někdy se proto stane, že lidé pak na sportování zanevřou, což je škoda.

Pokud je ale hlavním cílem sportování spalovat tuky, je třeba vzít pohybové aktivity za správný konec, aby měly náležitý efekt. Intervalový trénink je má.

Při aerobním tréninku tolik energie nespálíte

Aerobní sportovní aktivity jako již zmiňovaný běh, jízda na kole či kolečkových bruslích vyžadují vyšší přísun kyslíku během delší doby. Mají výrazný vliv na zlepšení tělesné kondice, zároveň zvyšují kapacitu plic a srdce, zprůchodňují krevní cévy. Mají tedy významný vliv jako prevence srdečních a cévních a plicních chorob, ale nemusí už přinášet tak stoprocentní pokrok v oblasti spalování.

Tělo se při dlouhodobější námaze naučí šetrněji hospodařit s energií. V důsledku toho nebude tolik požadovaný efekt s hubnutím. Naopak pokud budete zvyšovat svoji tréninkovou zátěž, může se stát, že si začne brát energii ze svalů, a to je špatně. Proto aerobní trénink nemá tak významný vliv na spalování tuků jako propracovanější trénink intervalový.

Spálíte více tuku za kratší dobu

Intervalový trénink střídá krátký čas věnovaný velmi intenzivní tělesné námaze s časem věnovaným odpočinku. Ty střídáme v časových úsecích za sebou. Můžete formou intervalového tréninku provozovat i aktivity běžné pro aerobní trénink. Budete k nim ale přistupovat trochu jinak.

Krátký úsek, kdy pořádně šlápnete do pedálů, vystřídá vzápětí odpočinkový interval a takto se tyto úseky budou v sériích střídat. Intervalový trénink reguluje tempo vašeho cvičení, má vliv na vaši rychlost a vytrvalost. Díky střídání intervalů se vám podaří rychle nastartovat metabolismus a následně ho zrychlit.

Prostě střídáním intervalů námahy a odpočinku probudíte svoje tělo. Nastartovaný metabolismus vám pak zůstane i po zbytek dne. Vlastně tím za kratší dobu podpoříte vyšší spalování tukových zásob.

Motivace pro další sportování

Co způsobuje, že má intervalový trénink tak vysokou efektivitu? Intenzivní trénink zajišťuje, že se do cvičení zapojí co nejvíce svalových partií a vláken. Tím pádem se aktivují a zrychlují procesy látkové výměny ve svalech a buduje se svalstvo. Povzbuzují se nervové dráhy ve svalech, které regulují množství energie, tedy vlastně zodpovídají za spalování tuků. Díky jejich aktivaci spalujete mnohem účinněji.

Získáte více času. Za 20 minut intenzivního intervalového tréninku dosáhnete totéž jako za hodinu běhu. Ušetříte tak čas. Po intervalovém rozpumpování vám zůstane nabuzený metabolismus. Díky tomu budete spalovat dobře i po tréninku, nejenom během něho. Prvních konkrétních výsledků v hubnutí dosáhnete mnohem rychleji, což vás bude motivovat k dalšímu sportování.