Jak bojovat proti překyselení organismu?

Chronické zdravotní problémy

Potýkáte se s vyrážkami, které nechtějí zmizet? Ničí vás různé kožní neduhy a nemůžete se jich zbavit? Přibíráte, i když jíte stejné množství i druh potravy a nijak se nepřecpáváte? Cítíte se unavení? Trápí vás různé infekce? Pálí vás žáha? Bolí vás klouby, hlava a záda? Potíte se často a máte pocit, že váš pot nepříjemně zapáchá?

Tyto velmi pestré příznaky mohou znamenat, že váš organismus je překyselený. Projevuje se to skutečně velmi pestrou škálou příznaků, které na první pohled nemusí mít zjevnou příčinu.

Faktory, které ovlivňují acidobazickou rovnováhu

Kde hledat příčiny překyselení? Většinu z nich najdete ve špatné výživě. Jíte příliš mnoho cukru, hodně solíte, někteří navíc kouří a pijí alkohol. Většina lidí navíc trpí stresem a to chronickým a dlouhodobým, málo se pohybuje, má minimální možnost vyrazit ven do přírody.

Všechny tyto faktory bohužel negativně ovlivňují acidobazickou rovnováhu v našem těle. Pokud ve vašem těle vznikne příliš kyselé prostředí, může to být dokonce nebezpečné. Jestliže tělo nemá látky, které mu pomohou srovnat hodnoty pH a odkyselit se, začne si je brát ze zásob. Pak odbourává třeba vápník z kostí či zubů.

Důležité je, aby lidská krev měla pH v rozmezí 7,36–7,44. Chcete-li si kyselost svého organismu prověřit, není nic jednoduššího. Kupte si sadu lakmusových papírků a jeden z nich každé ráno ponořte do ranní moči. Poté odečtěte hodnotu na přiložené stupnici. pH moči by se mělo pohybovat v rozmezí hodnot 5-7.

Upravte stravu, doplňte neutrální a zásadité potraviny

Jak odbourat kyselé prostředí v těle? Začněte hned u stravy. Červené maso, pečivo z bílé mouky, sladkosti, káva, alkohol, to vše podporuje kyselé prostředí. Rozhodně zdravé acidobazické rovnováze nepřidávají ani spousty polotovarů a chemicky upravených potravin, které konzumujete.

Zaměřte se proto na čerstvé potraviny, ideálně takové, které mají dostatek enzymů. Jaro je ideální dobou na syrovou enzymatickou stravu.

Dopřejte si zeleninové saláty, které zhoupnou pH směrem k zásaditějším hodnotám. Zelenina působí zásadotvorně, stejně tak ovoce. Dále jsou to celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, semínka, oříšky, mandle, natural rýže, sójové klíčky, koření a bylinky. Také bílé jogurty a zákysy, mléko, tvaroh, ryby, drůbež.

Všechny uvedené potraviny patří buď mezi zásadotvorné, nebo také neutrální. Takže první a zásadní změna by měla vést k úpravě stravy směrem ke zdravým a čerstvým potravinám. Nezapomínejte také na žvýkání potravy. I samotné sliny mají v sobě látky napomáhající udržení stabilního pH.

Relaxujte a pravidelně dýchejte

Stres je dalším faktorem, který bohužel překyselení a tvorbě volných radikálů v organismu napomáhá. V dnešní uspěchané a agresivní době je rada typu ,,nestresujte se,, spíše k smíchu. Nikdo z vás nežije ve vzduchoprázdnu, denně ho stresuje spousta věcí. Je ale na vás, jak se s těmito stresy vypořádáte.

Najděte si relaxační techniky, které vám pomohou zvládat stresy s větším klidem, aby neměly nežádoucí dopady na vaše zdraví. Dopřejte si pohyb na čerstvém vzduchu. Naučte se hluboce a pravidelně dýchat. Množství kyslíku v krvi, které dechem získáte, snižuje tvorbu kyselých látek v krvi. Při mělkém dýchání dochází k tvorbě oxidu uhličitého a kyseliny uhličité. Překyselení organismu rozhodně nepodceňujte.