Jak fungují kalorické kalkulačky?

Druhy kalorických kalkulaček a jak fungují

Většina lidí pátrá po tom, kolik by měli denně sníst kalorií. Jde o individuální záležitost, proto pro výpočet zadáte své pohlaví, hmotnost, výšku, věk a informaci o vašich fyzických aktivitách.

Ovšem netýká se to jen těch jedinců, kteří chtějí zhubnout. Ideální příjem kalorií si mohou vypočítat i ti, kdo naopak mají problém přibrat nebo si prostě chtějí udržet svou momentální váhu, se kterou jsou spokojení.

Pro úspěšné hubnutí je rovněž důležité vědět, kolik přijatých kalorií spálíte konkrétní aktivitou. Do tohoto typu kalkulačky opět vyplníte údaje o sobě (pohlaví, váhu, výšku a věk) a poté k nim připíšete vaše časové možnosti, které jste schopni vyplnit pohybem.

Kalkulačka vám na základě předdefinovaných oblíbených činností zjistí, kolik kalorií během jednotlivých sportovních aktivit spálíte. Naopak, když víte, kolik kalorií je potřeba spálit, vyhledá pro vás nejvhodnější druh pohybu. Není to skvělé?

Potřebujete si přímo naplánovat svůj každodenní jídelníček? V tomto případě také zvolte kalkulačky, a to ty, do kterých můžete zadat konkrétní potraviny a jejich plánované množství pro každý jednotlivý den.

Kromě kalorií / energie vám mohou vypočítat i kolik sacharidů, tuků, bílkovin nebo cholesterolu daná jídla obsahují. Podobně si můžete zpětně ověřit počet přijatých kalorií, popř. dalších nutričních hodnot.

Další typy užitečných kalkulaček

Plánujete-li shodit přebytečné kilogramy, určitě chcete vědět předem, jak jste na tom se svou kondicí. Jedním z nejčastěji používaných online výpočtů v oblasti hubnutí je tzv. body mass index (index tělesné hmotnosti).

Stačí opět jednoduše zadat vaše pohlaví, výšku, váhu a věk a hned zjistíte, zda patříte do kategorie podváhy, normální zdravé hmotnosti, nadváhy či obezity.

Ještě lepší a přesnější výpočet poskytují kalkulačky měřící podkožní tuk (ano, také toto lze zjistit online jen za použití počítače nebo mobilu).

Další index, který vás může zajímat, je např. WHR (waist-hip ratio). Ten hodnotí poměr obvodu pasu a boků, na jehož základě se dozvíte, zda je vaše postava hruška či jablko. Pak se dozvíte, jaká specifika má konkrétní typ.

Jistě znáte ten pocit, kdy potřebujete ztratit alespoň pár kilogramů do určité doby (do léta, do společenských šatů apod.). Teď už se nemusíte stresovat – stačí si předem vypočítat, o kolik musíte snížit svůj denní kalorický příjem.

Dále existují třeba kalorické kalkulačky pro těhotné a kojící ženy, kalkulačky, jež dokážou změřit vaši fyzickou (aerobní) vytrvalost, nebo vyhodnotit, zda vám hrozí nějaká zdravotní rizika atd.

Spolehlivost kalkulaček

Jak vidíte, kalkulačky jsou velmi užitečným pomocníkem.  Neznamená to ale, že výpočty jsou 100%. Ačkoli zadáváte vaše osobní údaje, pro každého člověka platí něco jiného. Výsledky byste měli brát spíše jako orientační.

Důležité je nezapomínat, že pro hubnutí (a snížení denního příjmu kalorií) je důležité se zdravě, pestře a vyváženě stravovat, dále hodně pít (čistou vodu) a vyhýbat se slazeným nápojům. Omezte konzumaci rafinovaných cukrů a pravidelně cvičte, popř. posilujte.

Pro změření dalších hodnot týkajících se vašeho organismu (tj. podkožní tuk, rizika onemocnění apod.), je samozřejmě nejlepší zajít si ke specialistům a nespoléhat pouze na internet.