Jak může kakao pomoci při hubnutí

Příznivé účinky znali už Indiáni

Je to vlastně naprosto logické. Také hořká čokoláda, v níž najdeme až 70 % kakaa, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Kakao i čokoláda totiž pochází z bobů kakaovníku, plodiny, jejíž chuť velmi dobře znali Indiáni z kmene Aztéků. Velmi brzy se seznámili s povzbuzujícími účinky této plodiny a v hojné míře ji potom také pili a prokazovali potom svoji zvýšenou tělesnou i duševní výkonnost.

V době Aztéků od 7. do zhruba 16. století se kakaové boby také často používaly jako platidlo, tak byly žádané a vzácné. Od Aztéků potom převzali užívání této plodiny španělští dobyvatelé Ameriky a ti ji přivezli na evropský kontinent. Tam se začala rozšiřovat pro svoji chuť.

Zbraň proti cholesterolu

Teprve mnohem později se ale vědeckým zkoumáním zjistilo, jak příznivé účinky má na lidský organismus a v jakých ohledech nám může pomáhat.

Co všechno čerstvé právě sklizené kakaové boby obsahují? Je to asi 53 % tuku, 10 % sacharidů, 8,5 % bílkovin, 1-2 % theobrominu a 0,8 % kofeinu. Výzkumy říkají, že je z hlediska obsahu antioxidantů vůbec nejbohatší plodinou. Podle vědců najdete v kakaových bobech asi 10 % flavonoidů.

Léčivé účinky kakaových bobů jsou skutečně prokázané. Nejvíce jich ovšem najdete v nepražených kakaových bobech. Mnoho léčivých látek se totiž během pražení ničí.

Například kakao a nepražené boby zejména obsahují hodně hořčíku, bez něhož se náš organismus neobejde. Dále je zde i hodně železa, chromu a zinku a také vitamínu C. Tedy látky, které mají vliv například na krev, ale i řadu dalších procesů ve vašem těle. Hodně obsažené omega 6 mastné kyseliny zase znamenají účinnou zbraň proti vysoké hladině cholesterolu v krvi.

Regulátor dobré nálady

Kakao překvapivě obsahuje mnohem více antioxidantů než například červené víno nebo zelený čaj. Proti červenému vínu je jejich obsah dvojnásobný, proti zelenému čaji dokonce trojnásobný.

Popíjení kakaa má dokonce příznivý vliv na vývoj kardiovaskulárních chorob, snižuje rizika vzniku infarktu a mozkové mrtvice. Navíc snižuje krevní tlak. Také pomáhá ke zvýšení citlivosti lidského těla na inzulín.

Kromě toho je kakao dobré na deprese a špatnou náladu. Obsahuje látku kanabinoid anandamin, dále theobromin, tryptofan, fenylanin. Právě tyto látky zajistí, že ve vašem mozku dojde k vyplavení hormonů dobré nálady. Svým působením tak pomohou zlepšit náladu.

Působí proti přejídání ze stresu

Navíc je to právě kakao, co ve vašem organismu pomáhá vytvářet zásoby zmiňovaného serotoninu. Právě tento hormon je přímo zodpovědný za chuť k jídlu, spánek, emoce. Nedostatek serotoninu působí špatné nálady, deprese, vede k duševním onemocněním.

Nesmíte si ovšem myslet, že vysoká hladina serotoninu vyřeší všechny vaše problémy. Může vést až k bezvědomí a pro organismus rozhodně není dobrá.

Kakao umí množství tohoto hormonu úspěšně regulovat. Čistý hořčík dodává tento prvek organismu a tím významně zpomaluje jeho stárnutí. Vlastně je kakao takovým elixírem dobré nálady a mládí. Právě tímto svým působením má vliv i na hubnutí. Je dobře známo, že stres je podnětem k chuti na sladké. Právě pití kakaa pomáhá odbourávat stres a působí proti vylučování stresových hormonů. Jednoduše nemusíte si stres kompenzovat sladkostmi, kakao vytvoří dobrou náladu a přitom nebudete přibírat z cukrovinek. Přejídáte se ze stresu a tloustnete? Dejte si šálek kakaa.