Jak nakládat se zelím, abyste z něj vytěžili co nejvíce prospěšných látek?

Zelí se může konzumovat na mnoho způsobů, který je však ten nejlepší? V první řadě je třeba si uvědomit, že je dobré zelí jíst v jakékoliv formě, pokud k němu tedy nepřidáte plno tuku či cukru.

Na druhou stranu je škoda konzumovat zelí stále ve stejné podobě. Zde máte tipy na některé zajímavé recepty, díky nímž si zelí vychutnáte v jeho různých úpravách.

Zelná šťáva

Samotná šťáva, kterou zelí obsahuje, má na člověka doslova blahodárné účinky. Některé zdroje uvádí, že má pozitivní vliv například v prevenci žaludečních a dvanácterníkových vředů či dalších trávicích obtížích.

Zelná šťáva má navíc protizánětlivé účinky a doporučuje se tak konzumovat v období nachlazení.

Syrové zelí

Zelí byste měli upravovat především tak, abyste v něm zachovali všechny jeho cenné látky v co největší míře. Není proto vhodné ho zbytečně dlouho vařit, smažit či jinak tepelně upravovat.

Zelí si můžete vychutnat i syrové, nasekané na jemné plátky a vytvořit z něj například chutný salát. K dochucení použijte kvalitní olivový olej, citrónovou šťávu a pepř.

Kysané zelí

Kysané zelí se těší, zejména v našich končinách, velké oblibě. Do jídelníčku byste ho měli zařazovat co nejvíce.

Fermentované zelí obsahuje kromě jiných vitaminů a minerálů i vzácná probiotika, což jsou hodné bakterie osídlující vaše střevo. Tyto bakterie vám pomáhají udržet v kondici nejenom váš zažívací trakt, ale mají mimo jiné vliv například i na imunitu a celkový stav organismu.

Kysané zelí si dopřejte, pokud možno bez přidaného cukru a tuku, zvláště pokud se právě snažíte o redukci hmotnosti.

Rada na závěr

V asijské kuchyni ho s oblibou přidávají do salátů, v české se hodí jako příloha k masu. Zkuste i zmíněnou zelnou šťávu, která se dá považovat za doslova vitaminovou bombu, zejména v sychravých zimních dnech. Zaměřte se v jídelníčku na místní suroviny a uvidíte, že i česká kuchyně může být zdravá a chutná.