Jak nepřibrat na Vánoce? Mlsejte s rozumem

Vánoce se blíží mílovými kroky a s nimi i velké nebezpečí, že se krátce po nich ručička váhy vychýlí nesprávným směrem. Okolí nám říká: Užij si to, odpočiň si. Jenže lenošení u televize spojené s koukáním na pohádky, které můžeme vidět už posté a stejně nás potěší, je bohužel spojené i s přibíráním kilogramů.

Co dělat, abyste dopnuli kalhoty?

Jak nemít výčitky svědomí, když sáhneme po oblíbeném kousku cukroví, který jsme celý rok neochutnali? Jak nepřibrat, když lákadel je na Vánoce tolik a různorodých? Přesto existuje několik zásad, jak se všem těmto pokušením postavit tváří v tvář. Možná si říkáte: To se to radí, ale uvidíte, že recept, jak udržet své chutě na uzdě a skutečně nepřibrat, není zase tak složitý. Přinášíme několik tipů, jak zvládnout svátky se ctí, aniž bychom se museli stydět, že krátce po Novém roce nedopnete svoje oblíbené kalhoty.

Spalujte kalorie pohybem

Dopřejte si své oblíbené pohádky, ale všeho s mírou. Neseďte na Vánoce celé dny u televize, vyberte si jenom to, na co jste se opravdu celý rok těšili a užijte si to. Nezapomínejte ovšem vyrazit ven. I když slunečních dnů je pomálu, občas se vydejte ven a trochu se provětrejte. Postačí krátké procházky v nedalekém parku. Máte-li psího miláčka, vezměte ho s sebou. I on se rád vyběhá v bílé nadílce a vám se nakonec nebude ani chtít domů. Spálíte nabrané kalorie v příjemné společnosti a ani nebudete vědět jak.

Pokud rádi bruslíte, nebo lyžujete, vydejte se do zasněžené krajiny nebo na nejbližší rybník.

Právě zimními sporty, u kterých se namáhá celé tělo, nejlépe zhubnete. Ideální je v tomto směru běžecké lyžování, při kterém namáháte většinu partií svého těla a zároveň spalujete tuky. Neholdujete-li bílým sportům, zkuste si naplánovat krátký výlet spojený třeba s menším výšlapem. Některé hrady i zámky mají otevřeno i v zimě, takže si můžete najít hezký cíl svého zimního výletu, při kterém budete snadněji trávit své zimní hodování.

Těžká jídla nahrazujte lehčími

Budete-li ve svátečních dnech a případném následném volnu mlsat, dělejte to s rozumem. Zbytečně se nepřejídejte. Na svátečním stole můžete mít svá oblíbená jídla, ale nemusíte se jimi přecpat k prasknutí. Pokud neodoláte, rozdělujte si jídlo do menších porcí. Hlavně také jezte v pravidelných intervalech, jedině tak vaše tělo přesvědčíte, aby si neschovávalo nic na horší časy. I tak se ale vyhněte obvyklým tučným a sladkým nášupům a pokud možno je nahrazujte lehčí, stravitelnější a zdravější variantou pokrmu. Nemusíte použít do salátu těžkou majonézu, můžete ji nahradit jogurtem.

Zdravé i chutné cukroví

Vánoční cukroví je symbolem nadcházejících svátků. Nádherně naaranžovaným talířkům a mističkám s vánočním cukrovím se v tento čas nevyhnete. Narazíte na ně všude, nejenom doma, ale i na návštěvách. Ovšem místo toho, co byste se krásně vytvořenými kousky přecpávali, dopřejte si jenom pár kousků za odměnu. Nepřežírejte se jimi. Můžete si také vyzkoušet a sami vyrobit zdravé vánoční cukroví. Recepty, jak na Vánoce nepřibrat, budou o to snazší.

Hlavním zlem ve vánočním cukroví je velké množství tuku, cukru a také bílé mouky. To vše ale můžete nahradit zdravějšími variantami. Například cukr medem, javorovým sirupem nebo třtinovým cukrem. Bílou mouku moukou celozrnnou, pohankovou či špaldovou. Případně poměry mouky míchat, na jeden díl bílé mouky přidat jeden díl celozrnné. V každém případě se ale snažte množství cukru a tuku snižovat. Překvapivě zjistíte, že zdravé cukroví může být také chutné.