Jak nikotin ovlivňuje hubnutí?

Jistě vás napadlo, že nyní bude řeč o kouření, tedy přesněji řečeno o nikotinu. Někteří z nás kouří, protože jsou závislí, jiní z nějakého důvodu buď nechtějí přestat, anebo se bojí nadbytečných kilogramů.

Právě se zanecháním kouření se spojuje nechtěný nárůst hmotnosti, která, co si budeme povídat, trápí mnohé z nás. Jaká je ale pravda –  má opravdu kouření vliv na udržování ideální hmotnosti?

Je možné přestat kouřit a přesto zhubnout?

Zdravý životní styl je nekompromisně spojený s dostatkem časté pohybové aktivity a pestré a vyvážené stravy. Co si budeme povídat, kouření ke zdravému životu rovněž nepatří, proto je dnes čím dál více lidí odhodláno s tímto zlozvykem nadobro skoncovat.

Mnozí lidé, kteří se navíc snaží o redukci hmotnosti, se obávají, že pokud kouřit přestanou, podepíše se to i na jejich postavě a celém dosavadním snažení zhubnout.

Pro začátek bychom si měli říci, že na tomto tvrzení je opravdu nějaká pravda, ale velký vliv může v tomto ohledu udělat i naše psychika. Proto, je-li to možné, nikdy bychom se neměli zbavovat dvou zlozvyků najednou. Pokud se tedy snažíte zhubnout, kouření se pokuste prozatím alespoň omezit a přestaňte s ním, až si budete úplně jisti, že dokonale zvládáte své nově nastolené stravovací návyky.

Dejte si na vše dostatek času

Jakákoliv změna, ať už změna jídelníčku či zanechání kouření, může být pro nás více či méně stresující a proto je dobré začít s odvykáním raději postupně. Pokud bychom se snažili přestat s kouřením současně s přísnější redukční dietou, pravděpodobně bychom se ke zlozvyku opět vrátili.

To, že kouření má na hubnutí vliv, je dokázáno již několika průzkumy. Hlavní roli v tomto ohledu však hraje právě nikotin.

Nikotin je chemická látka obsažená v cigaretách, která se do našeho organismu vstřebává skrze sliznice trávicího a dýchacího traktu. Na naše tělo má nikotin mnoho stimulačních účinků, dokáže zrychlit nejenom naši srdeční činnost, ale rovněž metabolismus, kterému napomáhá i zvýšením produkce trávicích šťáv v zažívacím traktu. Nikotin má také stimulační účinky na centrální nervovou soustavu, zanechání kouření tak můžete pociťovat zejména po psychické stránce.

Skončete dříve, než bude pozdě

Chcete-li zhubnout, nebo si jen potřebujete udržet stávající váhu a bojíte se, že při skoncováním s cigaretami přiberete? Zkuste zpočátku nikotin nahrazovat jiným způsobem, nežli cigaretami.

Na trhu je dnes mnoho alternativ, od nikotinových náplastí až po žvýkačky, díky kterým se nikotin dostává do organismu, aniž bychom vdechovali nebezpečné kancerogenní látky obsažené v cigaretovém kouři. S odvykáním kouření je však lepší začít až v okamžiku, kdy budete mít za sebou alespoň počátek redukční diety, která nemusí být pro každého jednoduchá.

Změna životního stylu je skvělá věc, ale mnoho lidí ji zpočátku, než začne pociťovat příznivé důsledky, může zvládat poněkud obtížněji. Proto sevždy raději zbavujte svých zlozvyků postupně a s odvykáním kouření začněte, až budete na nový, zdravější režim stoprocentně adaptovaní.

Mnoho lidí se také obává toho, že po zanechání kouření přiberou přesto, že jsou nyní se svojí hmotností spokojení. Kouření cigaret má sice nějaký ten vliv na náš metabolismus, mnohem větším strašákem jsou však pamlsky, kterými si nahrazujeme chutě na cigaretu. Spousta z nás místo cigarety sáhne po něčem k jídlu, ačkoliv nemáme ani hlad.

Nahrazování cigaret jídlem, zejména sladkým, je velmi obvyklý jev a ve většině případů je to hlavní důvod, proč při odvykání kouření přibíráme. Najděte si proto jinou zábavu, po které sáhnete, až budete mít chuť si zapálit.

Naučte se nový sport, pořiďte si psa a choďte s ním na procházky, anebo se jen usmívejte na lidi kolem vás a pozorujte, jak se zachovají. Zkuste také zaměstnat své ruce, nebojte se pořídit si například antistresový míček, který můžete nosit kdykoliv s sebou. Naše tělo je sice při pravidelném kouření na nikotin navyklé, ale pokud s cigaretami přestaneme, dokáže se adaptovat a po nějakém čase se i náš metabolismus obrátí zpět k normálu.

Nalaďte se na zdravou vlnu

I z tohoto důvodu je důležité, abychom společně s odvykáním kouření zařadili i mnohem zdravější a odlehčenější jídelníček bohatý především na dostatek ovoce, zeleniny a celozrnných produktů. V tomto období totiž do sebe potřebujeme dostat i hodně vlákniny, která nám pomůže s vylepšením zažívání.

Nikotin obsažený v cigaretách kromě jiného zrychluje střevní peristaltiku, což se u lidí začínajících s abstinencí může projevit jako zácpa a jiné problémy s vyprazdňováním. Vláknina nám v tomto ohledu může značně pomoci. Pokud jí tedy v jídelníčku nemáte dostatek, pokuste se to změnit, anebo si ji pořiďte alespoň jako doplněk stravy v lékárně.

Ať už nikotin ovlivňuje naše hubnutí jakkoli, neměli bychom cigaretovému zlozvyku dát šanci za žádnou cenu. Využijte proto mnoho dostupných přípravků, které vám s odvykáním pomohou a zároveň zeslabí vaše abstinenční příznaky, které za nechtěným nárůstem hmotnosti většinou stojí. Pamatujte, že zdraví máme jenom jedno a vždycky to bude to nejcennější, co máme.