Jak odkyselit organismus?

Pokud se často cítíte unavení, trpíte plynatostí a nadýmáním, máte zácpy a trávící problémy, sužují vás nadbytečné kilogramy, silně zapáchající stolice a případně i kožní vyrážky, je pravděpodobné, že váš organismus volá po odkyselení a detoxikaci.

Každý den do sebe s potravou dostáváme spoustu toxických látek, které naše tělo jenom obtížně odbourává a často si s nimi pořádně neví rady. Vyvážené množství kyselin a zásad v našem těle, tedy acidobazická rovnováha, je velmi důležitá. Příčinou mnoha nemocí může být právě vzájemný nepoměr kyselin a zásad, který většinou způsobuje překyselení organismu.

Křehká pH rovnováha našeho těla

Vzpomeňme si na hodiny chemie ve škole, kde jsme se učili, že poměr kyselin a zásad stanovuje hodnota pH. Je-li nižší než 7, je prostředí kyselé, přičemž čím nižší hodnota, tím kyselejší je prostředí. Hodnoty vyšší než 7 naopak signalizují zásadité prostředí. Naše tělo věnuje maximální úsilí tomu, aby udrželo neutrální hodnoty.

Například pH krve se pohybuje v číslech 7,36-7,44. Pokud poklesne pod 6,8 nebo naopak stoupne nad 7,7, znamená to pro organismus smrt. Aby nedocházelo ke škodlivému překyselení organismu, pomáhá si naše tělo tím, že z orgánů vylučuje vápník, draslík, sodík a hořčík. Tyto prvky mají za úkol neutralizovat pH. Jenže jejich vylučování znamená pro tělo zátěž, a pokud k němu dojde, budou tyto prvky v orgánech chybět.

Kyselé a zásadité potraviny

Chceme-li tělu pomoci k odkyselení organismu, můžeme udělat významný krok pomocí změny naší stravy. Velké množství potravin živočišného původu v naší stravě, jako například vejce a mléčné výrobky či maso, obsahuje bílkoviny, které se v těle přeměňují na kyseliny. Zákonitě bychom potom měli jíst zásadité potraviny, abychom rovnováhu udrželi. Co jíst při překyselení organismu? Především zeleninu a ovoce, obojí nám pomůže k odkyselení těla. M

ezi potraviny na odkyselení organismu, respektive potravinové doplňky, patří také jedlá soda. Ovšem její konzumaci nemůžeme příliš doporučit, protože kvůli ní vznikají v těle sloučeniny vápníku, s nimiž si organismus také musí poradit.

Nenechte se zmást chutí potravin, například, že kyselý citron musí mít také tvořit kyseliny – dosahuje sice hodnoty cca 2,6 pH, ale naopak tělu pomáhá udržovat zásaditější prostředí! Tedy voda s pár kapkami citronu je jedním z bojovníků proti detoxikaci organismu. Největším nebezpečím pro tvorbu kyselin naopak je maso, alkohol a cukr.

Odkyselení a hubnutí

Odkyselení těla také má přímý vztah k hubnutí. Především díky konzumaci zásaditých potravin, tedy ovoce a zeleniny snižujeme svoji hmotnost a zároveň odkyselujeme organismus. Proto bychom měli ve své stravě zvýšit podíl zásaditých potravin.

Bílkoviny z větší části konzumovat rostlinného původu, soustředit se spíše na bílé maso, tedy drůbež a ryby, z tuků používat hlavně rostlinné oleje, například řepkový a olivový, pít hlavně nesycenou vodu. Tedy přizpůsobíme-li naši stravu tomu, aby náš organismus nebyl zbytečně zatěžován překyselením, zároveň budeme snáze hubnout.